Vili Beroš i Rebro oglasili su se o propustu smanjenja plaća djelatnicima KBC-a

kbc-zagreb.hr

Nakon što se doznalo da je dio liječnika i medicinskih sestara i tehničara KBC-a Zagreb dobio smanjenu plaću za ožujak, stiglo je priopćenje s Rebra, a na navode je na konferenciji za medije Nacionalnog stžera za civillnu zaštitu komentirao i ministar zdravstva Vili Beroš, prenosi N1.

Liječnici i medicinske sestre te tehničari KBC-a Zagreb dobili su smanjenu plaću za ožujak. Prekovremeni sati i dežurstva nisu plaćeni, već su prevedeni u slobodne dane i godišnje odmore unatoč naputku ministra zdravstva Vilija Beroša da se prekovremeni sati plate, rekla je za N1 sindikalna povjerenica medicinskih sestara i tehničara KBC-a Zagreb, Gordana Miškulin. Pritom je istaknula da je do smanjenja plaća došlo mimo pristanka zaposlenika.

Prema podacima koje je danas prikupila, medicinskim sestrama i tehničarima se smanjila plaća po 700, 1.000 i čak 2.000 kuna. Javili su se i neki liječnici koji su izgubili i po 4.000 kuna od plaće, pri čemu Miškulin ističe da će vidjeti koje će korake oko toga dalje poduzeti.

Priopćenje KBC-a Zagreb prenosimo u cijelosti:

“Radi epidemiološke situacije izazvane bolesti COVID 19 došlo je do promjene organizacije rada u KBC-u Zagreb. Organizacija rada u potpunosti je usklađena s novonastalom situacijom specifičnim potrebama te Uputama i Odluci Ministarstva zdravstva.

Prvu Uputu Ministarstvo zdravstva donijelo je 13. ožujka 2020., nakon toga Ministarstvo zdravstva donosi Odluku o organizaciji rada zdravstvenih ustanova u mreži javne zdravstvene zaštite u vrijeme trajanja epidemije bolesti COVID 19 21. ožujka 2020.

Nadalje, Ministarstvo zdravstva dostavlja upute o organizaciji rada 23. i 25. ožujka, te 02. travnja 2020.

Navedene upute i odluka proslijeđene su u ustrojstvene jedinice kako bi se sukladno istima organizirao rad (1/3 radnika raspoređena na redovan rad, 1/3 bude raspoloživa za privremen raspored u drugu ustanovu i 1/3 bude kod kuće vodeći računa o roditeljima s malodobnom djecom, zdravstvenim radnicima s kroničnim bolestima i dugim okolnostima) te izvršila evidencije radnog vremena.

Na temelju evidencije radnog vremena obračunala se plaća za svakog zaposlenika. Valja napomenuti da KBC Zagreb ima oko 5.900 zaposlenih i da je prilikom organizacije, a onda i evidencije trebalo voditi računa o četiri Upute i jednoj Odluci Ministarstva zdravstva te ukoliko je došlo do pogreške u evidenciji ili obračunu plaće za nekog od zaposlenika, da će se isto ispraviti.”

Istu situaciju je na konferenciji za medije komentirao ministar zdravstva Vili Beroš koji je rekao:

“Iz drugih bolnica su do mene došle takve informacije. Kao prvo, svi koji su odradili posao u bolnicama, bit će plaćeni i obračun plaće je u ingerenciji ravnatelja zdravstvenih ustanova.

Angažirao sam stručne službe u Ministarstvu zdravstva koje su napisale dopis koji ide svim zdravstvenim ustanovma, a kad dobijemo podatke, očitovat ćemo se.

Bio sam u kontaku s ravnateljem Antom Ćorušićem koji mi kaže da je riječ o novom poslovnom procesu. Dio djelatnika je bio kod kuće i izvjesno je da oni ne mogu dobijati dodatke i prekovremene sate.

Evaluirat ćemo situaciju i po primitku podataka vidjet ćemo kako dalje. Svi koji su odradili posao, za taj posao će biti i plaćeni.”


Komentari