Vikend kao stvoren za provalnike: Policija upozorava kako zaštititi dom dok vas nema

www.owllocksmithsandsecurity.co.uk

Pazite što objavljujete.

Vrijeme je godišnjih odmora. Uzbuđeni ste i želite podijeliti svoje osjećaje sa svih 500 “najbližih” prijatelja na društvenim mrežama. No, morate biti svjesni jednoga, a to je da se među tim vašim “prijateljima” može naći netko ne baš dobrih namjera, i lopovskih sklonosti. Možda netko od njih baš čega tko će objaviti odlazak kako bi iskoristio priliku i ušetao u vaš dom u “šoping”.

Dakle, pazite što objavljujete.

Osim ovog upozorenja, policija je dala i detaljne upute što poduzeti kako bi osigurali svoj dom i imovinu. Stoga, policija savjetuje građanima, koji odlaze na godišnji odmor ili putovanje, da poduzmu određene mjere samozaštite kako bi se smanjila mogućnost počinjenja kaznenih djela i nastanka materijalne štete.

Evo što savjetuje policija:
[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Važno je zaključavati vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma, ne zaboraviti zatvoriti prozore ili balkonska vrata, ne ostavljati ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i slično).

Ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu. Ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni kao i na društvenim mrežama.

Ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer tako dajete poruku da ste odsutni. Novac i druge dragocjene predmete ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, police, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima. Zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako biste ih kasnije lakše mogli identificirati.

Novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima.

Spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti.

Ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.

I na samom kraju, idealne zaštite nema, no poduzimanje gore navedenih mjera samozaštite je besplatno kao i savjet policije. Ako vam se ipak dogodi da vas pokradu, odmah to prijavite policiji na telefonski broj 192.[/box]

Komentari