(VIDEO/FOTO) Bez njega Zagreb ne bi bio Zagreb: Puknuli smo s Alemom iz Gričkog topa i prepolovili dan

Svakodnevno označava podne na najljepšem radnom mjestu u Zagrebu – u Kuli Lotrščak.

Kada top s Griča prepolovi dan, a uznemireni golubovi na nekoliko trenutaka vinu se u nebesa, on otvori prozor i mahanjem pozdravi oduševljene turiste koji ga počaste pljeskom. Naravno, riječ je o Alemu Tutundžiću, čovjeku koji se bavi ovim jednistvenim poslom, svakodnevno označavajući podne na najljepšem radnom mjestu u Zagrebu – u Kuli Lotrščak.

Alem je 13 godina radio u ZET – u, a kada je Zagrebački holding objavio interni natječaj za posao topnika nije puno razmišljao. Bilo je vrijeme za promjenu, kaže, a kao Zagrepčanin odlučio se napraviti jedinstvenu promjenu, postavši peta generacija topnika.

Kad netko postane topnik ostaje to do mirovine. Almov prethodnik, Stjepan Možar Štef ovaj je posao radio punih 35 godina prije umirovljenja, a takav scenarij Alem je isplanirao i za sebe.

Dužnost je preuzeo 14. travnja 2008. godine, a za svoj posao kaže da nije posao slave, nego jedinstven posao, posao s kojim svom gradu nešto daješ.

Da bi postao topnik, Alem je morao proći obuku, naučiti rukovati opasnim tvarima i pripremiti top za pucanj.

“Prvo ga pregledam, očistim, pregledam dijelove bitne za pucanj. Zatim ga napunim i čekam podne.” objašnjava Alem koji već ima osjećaj podneva.

Moraš nešto dati gradu, a ne samo laprdati o ljubavi….

Za njega neradni praznici i blagdani ne postoje, no tijekom 27 dana godišnjeg koji su mu ujedno jedini slobodni dani u godini, Alem ima zamjenu koja se brine da Zagreb ne ostane bez svog prepoznatljivog hica. Njegove zamjenike šalje tvrtka koja puni streljivo .

“Tijekom godišnjeg mi ne nedostaje top, no oko podneva imam taj osjećaj kada dolazi. To je već profesionalna deformacija.” govori nam Alem.

U ovih devet godina rada, Alem nikada nije zakasnio niti izostao s posla zbog bolesti. Turisti i uzbuđeni zagrebački klinci, okupljeni ispod Kule Lotrščak, točno u podne, nikada nisu ostali bez “Pozdrava iz Zagreba” kako Alem naziva mahanje kroz prozor nakon pucnja.

Moraš nešto dati gradu, a ne samo laprdati o ljubavi. Suhoparna ljubav gora je od mržnje.” objašnjava nam grički topnik.

A kad posjetitelji odu, Alem ostaje sam, u posebnoj, umirujućoj samoći kakvu pruža samo zagrebačka Kula Lotrščak.

Komentari