(VIDEO) Zračna luka Franjo Tuđman otvorena za promet: Prvi letovi na novom putničkom terminalu

FOTO: Josip Škof

Službeno je s radom počela Zračna luka Franjo Tuđman u ranim jutarnjim satima.

U utorak 28. ožujka sav je zračni promet u Zagrebu prebačen na novi putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman.

Već u 5:50 sati s novog je terminala Zračne luke Franjo Tuđman poletio prvi zrakoplov u redovitom prometu. Zrakoplov nacionalnog prijevoznika Croatia Airlines, koja ima najveći udio u ukupnom prometu Zračne luke, poletio je iz Zagreba za Dubrovnik.

Prvi dolazni let bio je let Qatar Airwaysa iz Dohe koji je u Zagreb sletio u 6.35 sati.

U 8:30 iz Beograda je sletio zračni prijevoznik Air Serbia, točnije širokotrupni zrakoplov Airbus A330. Ovo je prvi put da je jedan veći putnički zrakoplov sletio u zagrebačku zračnu luku.

>>> Na svečano otvaranje Zračne luke Franjo Tuđman Srbija šalje ‘grdosiju’

Prvog dana s Tuđmana će, doznaje Index iz MZLZ-a, poletjeti ukupno 50 zrakoplova, dok će na njega sletjeti njih 44, a novim će terminalom prvog dana proći više od 6000 putnika.

Tako je službeno počelo komercijalno poslovanje novog putničkog terminala koji je otvoren za redoviti promet.

Novi terminal prošao je više od 35 tisuća različitih testova, od slijetanja do polijetanja s putnicima u posljednjih nekoliko dana.

FOTO: Facebook / Zračna luka - Zagreb Airport
FOTO: Facebook / Zračna luka – Zagreb Airport
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Neke mogućnosti kojima se može stići do Zračne luke Franjo Tuđman: >>> Put do Zračne luke više nije isti: Evo kako do ulaza uz nekoliko mogućnosti[/box]

Tvrtka-konzorcij Međunarodna zračna luka Zagreb stoji iza ove investicije. Postala je 30-godišnji koncesionar 2013. godine otkada upravlja tom zračnom lukom, a iste je godine sredinom prosinca i počela gradnja novog terminala vrijednog 331 milijun eura.

Konzorcij čine članice Aeroports de Paris Management, Bouygues Batiment International, Fond Marguerite, IFC, TAV Airports i Viadukt.

Zračna luka Franjo Tuđman projektirana je za pet milijuna putnika u prvoj fazi, s mogućnošću povećanja broja do čak osam milijuna. Napravljen je i parking s parkirnih 1 100 mjesta.


Komentari