(VIDEO) Znate li što pijete? Zagrepčanin testirao vodu iz vodovoda. Rezultat će vas šokirati!

Zagreb spada među rijetke svjetske metropole koje se mogu podičiti pitkom vodom u gradskom vodovodu. Zagrebačka voda slovi kao dobra i kvalitetna, no je li to baš tako. Zagrepčanin Vatroslav Mlinar odlučio je jednostavnim testom na principu elektrolize ispitati kakvoću vode iz gradskog vodovoda i došao do zapanjujućeg rezultata.

U jednu čašu stavio je izvorsku vodu s Plješivice, a u drugu zagrebačku vodu iz pipe koja je već prilikom točenja bila mutna od kamenca. Potom je uronio uređaj za elektrolizu u čaše i upalio ga. Voda iz vodovoda potom je poprimila odvratnu boju blata i mulja.

Iako rezultati njegova testa djeluju šokantno, razlog mutne vode nakon elektrolize je klor, koji je sastavni dio vode iz vodovoda. Osim toga, neki zagrebački kvartovi imaju tvrdu vodu punu kamenca pa i otud ovakava boja.

Neki smatraju da se radio o lažnom testu jer su na malom elektrolitičkom uređaju smještena dva različita para elektoda, jedna od željeza, druga od aluminija te da naslage i bojanje vode ne ovisi o kvaliteti vode, nego o materijalu elektroda.

Je li pokus s elektrolizom pokazatelj stvarnog stanja kvalitete vode u Zagrebu, ili ‘fake news’, pogledajte video i prosudite sami.


Komentari