(VIDEO) ‘Zagreb je trubio!’: Uspješno odrađena akcija prije nadolazećeg prosvjeda

Zeleni odred

Republika Hrvatska na vrhu je u Europskoj uniji, ali onom negativnom – barem što se tiče ilegalne sječe šume. Uz Rumunjsku, ima najveću stopu ilegalne deforestacije, a to je naočigled vidljivo svim građanima. Zagrepčani svakodnevno gledaju Medvednicu koja više nije toliko bujna i zelena, nego – gola.

Potaknuti ovim problemom, mnogi su se pojedinci i udruge “digli” kako bi osvijestili građane te potakli promjenu. Među njima su i članovi Zelenog odreda.

Članovi Zelenog odreda u Zagrebu su danas, 28. rujna, od 10 do 11 sati stajali s natpisima “Potrubi Za Šume – Potrubi Za Medvednicu” na većim raskrižjima. Volonteri su bili na križanju Savske i Vukovarske, Avenije Dubrovnik i Avenije Većeslava Holjevca (kod Avenue Malla), Ulice grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice te na križanju Držićeve i Vukovarske.

Zeleni odred

Zeleni je odred vrlo zadovoljan današnjom akcijom i reakcijom građana. Na svim su križanjima vozači reagirali te su nam ponosno rekli “Zagreb je trubio!”.

U akciji ih je podržala Marina Orsag, stand-up komičarka i direktorica Studija smijeha te njen kolega iz Mostara Igor Drljo Iggy, zvijezda Hayatovog Monty Daytona.

Današnja je akcija održana i u Srbiji i Crnoj Gori, koje, također, imaju problem devastacije šuma.

Sve su tri zemlje održale današnju akciju kao najavu za nadolazeći prosvjed. Prosvjed pod nazivom “Sa Tri Gore Ori Se Jeka” održat će se 05. listopada 2019. u 12 sati, istovremeno na Fruškoj gori, Durmitoru i Medvednici.

Zeleni odred već godinu i pol, koliko djeluje, ukazuje na ovaj problem i druge slične njemu te pokušava osvijestiti javnost o važnosti prirode i šuma. Prosvjedom, kojeg organiziraju, žele privući još više ljudi te zaustaviti deforestaciju jer ipak šume predstavljaju važno mjesto u ekosustavu i u životu svih bića.


Komentari