(VIDEO) Uskoro suđenje Milanu Bandiću u aferi Štandovi? Odvjetnici traže da se postupak obustavi

FOTO: Ivan Klindić

O zahtjevu Bandićeve obrane sud će odlučivati u 14 sati

Odvjetnici zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suoptuženika u aferi Štandovi jutros su zatražili da se, unatoč potvrđenoj optužnici, postupak obustavi jer tvrde da optužnicu nije zastupao ovlašteni tužitelj, a sudac koji vodi pripremno ročište će svoju odluku objaviti u 14 sati.

Prva optužnica protiv Bandića potvrđena je nakon niza odgoda još u srpnju, dvije i pol godine nakon podizanja, a i pripremno ročište više je puta do sada odgađano, piše Net.

Obrana: ‘Je li ovu optužnicu zastupao ovlašteni tužitelj?’

“Obrana je danas ustala sa zahtjevom u ime pravde i pravičnosti i poštivanja zakona. Zahtijevali smo da sud donese odluku je li ovu optužnicu zastupao ovlašteni tužitelj”, kazao je odvjetnik Krešimir Krsnik koji zastupa Bandićeva suoptuženog suradnika Ivicu Lovrića. Pojasnio je kako obrana smatra da tužitelj koji je potpisao optužnicu to nije mogao učiniti niti je mogao voditi postupak “jer nije zadovoljio zakonske uvjete”.

“Kao posljedica takvog ponašanja, koje je nama neshvatljivo, jer državno odvjetništvo je to koje prvo mora biti branik zaštite prava, ustavnosti i zakonitosti postupanja, smo tražili da se ovaj postupak obustavi i sad čekamo odluku suca pripremnog ročišta”, kazao je Krsnik. Pojasnio je da obrana smatra kako tužitelj “nije imao dovoljno staža”, jer “zakon traži najmanje osam godina staža nakon položenog pravosudnog ispita, odnosno iskustva na tim poslovima, ali zakon striktno kaže da mora ispuniti taj uvjet da bude ovlašteni tužitelj. Dakle, tu je povrijeđena zakonska norma o kojoj mislim da rasprave nema”, kazao je Krsnik.

Odugovlačenje postupka ili zakonita borba za klijente

Na novinarsko pitanje kako je dojam da obrana čini sve da bi se postupak oduljio Krsnik je kazao da se oni bore za svoje klijente u smislu zakona.

“Ovog postupka nikada nije trebalo biti. Ako ste zaboravili, mi smo već imali odluku kojom se optužnica odbacuje jer nema kaznenog djela. Nakon odluke Vrhovnog suda, koji u tom smislu nije govorio ništa, otvorila se ova rasprava. Mi se uopće ne bojimo niti izbjegavamo. Dapače, želimo da to što prije završi, da se ne koristi u dnevnopolitičke svrhe, nego ono što nas sve zanima… da imate pravnu sigurnost. Jer ako diže optužnicu osoba koja nije ovlaštena, ako se vodi kazneni postupak za djelo koje ne postoji, onda se vi zapitajte radimo li mi ispravan posao ili ne. Činimo to u ime svih vas”, kazao je Krsnik.

USKOK tvrdi da je ovo pokušaj odugovlačenja procesa

Zamjenik ravnateljice USKOK-a Sven Mišković nakon ročišta je izjavio da je obrana tražila da se iz sudskog spisa izdvoje i tajno snimljeni razgovori okrivljenika o čemu je već odlučivano, odnosno, taj je zahtjev odbijen. Traženo je i da se nezakonitom proglasi pretraga ureda Ivice Lovrića, iako je Županijski sud i to već ranije odbio.

Zahtjev da se optužnica odbaci zbog upitnog statusa njega kao tužitelja Mišković smatra čistim pokušajem odugovlačenja procesa. Podsjetio je da on u ovom predmetu optužnicu zastupa već dvije godine te se nitko do sada na to nije žalio.

Bandić je u ovom slučaju optužen da je sa svojim suradnikom Ivicom Lovrićem i voditeljicom Tržnica Zagreb Zdenkom Palac udruzi U ime obitelji priskrbio nezakonitu korist od najmanje 308 tisuća kuna, ustupajući im bez naknade štandove na kojima su prikupljali potpise za referendum.

Prvu optužnicu protiv Bandića optužno vijeće sutkinje Pavelin Borzić odbacilo je u srpnju 2015. zaključivši da u postupanju zagrebačkog gradonačelnika nije bilo obilježja kaznenog djela. No, Vrhovni je sud u svibnju 2016. prihvatio USKOK-ovu žalbu i zaključio da je odbacivanjem optužnice Županijski sud povrijedio odredbe kaznenog postupka “jer je izreka tog rješenja proturječna obrazloženju”.

Odluka suda u 14 sati

Obrana je zatražila da se postupak prekine jer smatra da optužnicu ne zastupa ovlašteni tužitelj, odnosno zamjenik ravnateljice USKOK-a koji za to nema dovoljno staža kao što to propisuju Zakon o USKOK-u, Zakon o kaznenom postpuku i Ustav. Sličnih zahtjeva već je bilo u nekim drugim procesima USKOK-a i do sada niti u jednom ovaj argument obrane nije prihvaćen.

Odluku u Bandićevu slučaju sud će objaviti danas u 14 sati.

Bandić je optužen i u aferi Agram zbog sumnji da je sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim upravlja godinama, ali i da je neplaćanjem poreza na donacije nakon predsjedničkih izbora 2010. navodno oštetio i državni proračun

Komentari