(VIDEO) U Remetama uočen preslatki posjetitelj iz šume, prepoznajete li o kome je riječ?

Krajem 2021. bilo je sve više izjava i viđenja divljih životinja u urbanim sredinama, kako u ostatku Hrvatske, tako i u Zagrebu.

Još jedan takav slučaj, ovoga puta neodoljiva i brza lisica, viđena je u naselju Remete u utorak oko 1:30.

Prijelazak lisice uhvatio je stanovnik tog kvarta, Tomislav Goleš Babić, inače marketinški stručnjak, koji je ustupio snimku za Zagreb.info.

Događaj je zabilježio, dok se vraćao sa šetnje s psom, a lisicu koja je prolazila ulicom Remete ocijenio je slatkom.

“Pas je već ušao u kuću pa nije reagirao. Kako sam ljubitelj životinja, nije me bilo strah niti smatram da ima razloga za paniku, vjerojatno je jadna zalutala u potrazi za hranom pa se nadam da ju neće pregaziti auto ili da joj netko naudi jer za to nema razloga. No, svakako da nije riječ o njenom prirodnom staništu i da valja pripaziti da djeca i kućni ljubimci ne dođu u kontakt jer ne možemo znati je li bijesna ili ne”, objasnio je Tomislav za Zagreb.info.

Dok se divlje životinje koje su u prolazu kroz gradske ulice svakako ne trebaju dirati ili uznemirivati, pozitivno je vidjeti kako u Hrvatskoj nije zabilježen nijedan slučaj bjesnoće od 2014. godine.

Međutim, kako piše Ministarstvo poljoprivrede, točnije, (Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane), opreza nikad dosta protiv ove opasne bolesti kojom, ako se njome zarazi čovjek, iznimno je smrtonosna i zahtijeva hitnu pomoć i medicinsku obradu prije razvoja simptoma.

“Uzimajući u obzir globalizaciju te mogućnosti širenja bolesti prometom ljudi i životinja, važno je kontinuirano podizati svijest javnosti  o značaju i opasnosti ove bolesti. Bjesnoća je zoonoza i na ljude se prenosi izravnim kontaktom sa zaraženom životinjom. Bolest je neizlječiva te u slučaju nepravovremene reakcije (nemogućnost provedbe brzog i cjelovitog epidemiološkog istraživanja bolesti, te ukoliko je potrebno i primanja posteskpozicijske antirabične zaštite ljudi) završava smrtno”, upozorava Ministarstvo, kako je, unatoč dobrim rezultatima, i dalje potrebno cijepiti kućne ljubimce, ali i ljude čiji ih posao dovodi u kontakt s divljim životinjama.

Tomislav je također naveo kako je osnovna škola Remete bila svega 500 metara od mjesta gdje je viđena lisica. Ulica je na brijegu i oružena šumom.

“Lisica se kretala niz cestu u urbanom području te se kroz dvorište vratila u šumu”, prepričao nam je Tomislav lisičinu gradsku pustolovinu.


Komentari