(VIDEO) Sve manje čitamo, a hoće li nas e-knjige ‘spasiti’? Pitali smo pisca Deana Pelića: ‘Bojim se da tu nema budućnosti’

Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Sve više toga seli se u online svijet. Pa su se preselila i književna djela. Lockdown je prošle godine zatvorio I knjižnice, pa su se tako oni koji vole čitati sve više okrenuli e-knjigama. Tako knjižnice Grada Zagreba imaju u ponudi posudbu e-knjiga preko mrežnih stranica ili aplikacije ZaKi Book.

“Iskristaliziralo se u onim trenucima kad su knjižnice bile zatvorene da je bio najpoželjniji i najdostupniji format e-knjige jer nisu imali ljudi što posuditi drugo. Ali u principu one žive paralelno i možda smo dobili neki dio korisnika koji možda nisu bili članovi jer su čekali da se pojavi ta usluga i to smo doista i dobili”, kaže nam Ivančica Đukec Kero iz Informativnog-posudbenog odjela Gradskih knjižnica.

U knjižnicama Grada Zagreba u prvim mjesecima 2020. Zabilježili su dvostruko veću posudbu e-knjiga te se takav trend nastavio I sljedećih mjeseci. A koje su prednosti e-knjige?

“Recimo kad netko ide na putovanje da mu je lakše ponijeti jedan uređaj koji može podnijeti velik broj naslova, uzme samo jedan uređaj i na njemu koristi što god čita ili paralelno čita. Za razliku od većeg broja knjiga koje onda opterećuju njegovu prtljagu”, objašnjava Đukec Kero.

Mana je što se baterija na mobitelu može istrošiti, a prava knjiga s koricama uvijek ostaje. Pitali smo i Zagrepčane što misle o tome i većina se složila da će e-knjige postati trend u razvijenim zemljama.

Više o tome pogledajte u videu:

A za mišljenje o e-knjigama pitali smo i pisca Deana Pelića. On je nedavno izdao svoju prvu knjigu na engleskom jeziku, i to upravo kao e-knjigu.

“S time da je to prijevod moje prve knjige koja je bestseller u Hrvatskoj. Tako da, ono. Ovo je bio moj prvi probitak na strano tržište, a što se tiče hrvatskog tržišta i e-knjige, bojim se da tu budućnost baš i nije blistava”, priča nam Pelić.

Objasnio nam je koja je razlika u tome kad pisac izdaje knjigu s pravim koricama i e-knjigu.

“Skineš njihov program, složiš knjigu u tome, uploadaš gore, oni to provjere ili ako što ne valja jave ti i knjiga je lansirana van odmah, realno. Dok je tisak, tisak knjige možeš kupiti autić srednje kategorije, ako ćeš tiskati u nekakvom dostojnom, ovaj komada, ne. I drugo, da ne pričam, ako ćeš ići u knjižare, koje su to marže i takve”.

S druge strane, proces da knjiga s koricama ugleda svjetlo dana je nešto malo duži. Priznao nam je I zašto mu je za prvu knjigu trebalo nešto malo više vremena.

“Potrebno je neko vrijeme, potrebno je da prođe lekturu, potrebno je da prođe dizajn, pripremu za tisak pa onda naslovnicu ako nemaš spremnu i to. Recimo sa drugom knjigom mi je trebalo malo više vremena isključivo zato što sam bio lijen jer sam se više provodio okolo. Ali kako je došla korona tako te stislo doma i onda. I jedino što je dobro od te korone valjda je da me zatvorilo doma i da mogu se posvetiti tome i lansirati van na vrijeme”, priča nam Dean Pelić.

Kaže da on ne misli da građani premalo čitaju, barem prema povratnoj informaciji koju dobije od svojih čitatelja.

“Ja ne mogu reći da Hrvati slabo čitaju, barem moja publika koju stvarno sad brojim u par stotina tisuća. Dakle, ja se ne mogu žaliti. Ali jasno mi je da mi isto tako dosta njih govori “tvoja knjiga je jedino što sam pročitala”. To opet govori nešto, meni je pohvalno, ali s druge strane, baš i nije”, zaključuje.

Bile u koricama ili na nekom uređaju, važno je čitati. U godini čitanja.


Komentari