(VIDEO) Stare reklame koje bude nostalgiju

FOTO: Osamdesete u Zagrebu

Neki su proizvodi nestali s polica, a neki su promijenili dizajn nekoliko puta.

Tko se sjeća kako je izgledala stara ambalaža cedevite? A Kinder Lade i kravice čiji lik i dan danas krasi šalice i zdjelice gotovo svake kuhinje? Mnogo se toga promijenilo kroz zadnjih desetljeća, no srećom mnoge su uspomene zabilježene i spremljene kako bi se mogli prisjetiti tih boljih vremena.

Primjer za to su i stare reklame. Neke su crtani filmovi, neke su danas komične a neke krase kvalitetne izvedbe kakve danas rjetko viđamo. Rado ih se prisjećamo a neke ‘songove’ pamtimo i dan danas.

Jamnica

Spot Jamnice iz 80-ih, bio je vrlo specifičan i zanimljiv. Svakako nas je naučio da je Stric Jura doživio 90 godina samo zato što je pio Jamnicu.

Cedevita

Uz poznate zvuke pjesme E, moj Saša, ova reklama predstavlja svo veselje ispijanja cedevite. Lijepo je prisjetiti se smeđe ambalaže cedevite, s vrlo jednostavnim logom. Novo plastično pakiranje smeđe boje uvedeno je 1983. godine te je postalo svojevremeni klasik.

Kraš ekspress

Piće koje volimo i danas, imalo je malu simpatičnu crtanu reklamu. Ambalaža je bila također smeđe boje sve do 1999. godine kada je napravljen novi dizajn. Mnogi se vjerojatno sjećaju igračaka priloženih uz ovaj instant napitak. Plastične željeznice ili šablone za crtanje bile su prisutne sve do sredine devedesetih. Kraš ekspress je prošao kroz nekoliko faza modernizacije, no nama je ipak nadraži onaj stari smeđi s lokomotivama.

Kiki bomboni

Kiki bomboni nikako nisu zastarjeli. Dapače, veliki su hit i izvan granica Lijepe naše. Rado se volimo prisjetiti ovog spota iz 90-ih kada kiki bombone nisu krasili klaunovi već likovi djece.

Bronhi

Još jedan spot iz 80-ih za poznate Bronhi bombone. Uz slogan ‘Lakše se diše’ uživali smo u ovoj poslastici.

505 s crtom

Kraš je 80-ih snimio serijal spotova za svoje bombone. 505 s crtom bili su jedni od njih. Bomboni 505 s crtom, počeli su se proizvoditi 30-ih godina. Prema promidžbenom sloganu, samo proizvod s crtom bio je garancija originalne europske kvalitete (izvor: Kraš).

Bananko

Jedna od poznatijih reklama Bananka. Ovaj omiljeni desert, osvajao je nepce svake generacije. Mnogo puta smo roditelje molili da nam kupe još jedan u nekom kvartovskom dućanu.

Moja prva čokolada

Ova je preslatka djevojčica krasila male ekrane 90-ih godina.

Njofra

Sladoled koji budi nostalgiju. Njofra, snjeguljica i silk milk bili su omiljeni sladoledi. Neko vrijeme njofra i silk milk se nisu proizvodili. Ipak nakon nekoliko godina stanke, ponovno su vraćeni i redizajnirani. Nadajmo se da će jednoga dana napraviti retro omote za nas nostalgičare.

Kinder Lada

Naša omiljena kravica više nije dostupna na policama ali mnogi od nas još uvijek čuvaju zdjelice i šalice toga razdoblja. Ovaj je namaz ostao u nekim davnim vremenima, no barem nas ova reklama može podsjetiti na njih.

Eurokrem

Eurokrem je moguće pronaći i danas na policama svih velikih trgovačkih lanaca. Ipak, lijepo se prisjetiti kako je nekada izgledala reklama za ovaj namaz.

Ledolina

Tko se sjeća stihova ‘Kao okus iz davnina, iz djetinjstva, iz vitrina, dolazi nam Ledolina, Ledolina, Ledolina….desertna krema kakve nema!’. Ovaj spot, koji budi uspomene na okuse djetinjstva, nastao je 1990. godine. Rijetko koji spot se može pohvalti visokom kvalitetom svojih ‘songova’.


Komentari