(Video) Prosvjedujući protiv Bandića, Zagrepčani upozorili na devastaciju Trga žrtava fašizma i poručili: ‘Totalna prevara’

Foto: Facebook/Vratite magnoliju

Inicijativa “Vratite magnoliju” u srijedu je postavljanjem transparenata “Totalna prevara”  na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu iznova upozorila na, kako su rekli, neprihvatljivu devastaciju toga trga te nepoštivanje zakona i procedure pri uređivanju zaštićenih kulturnih dobara u Zagrebu prenosi Dnevno.hr.

U priopćenju koje su uputili u srijedu navečer istaknuli su kako je “uređenje“, odnosno devastacija Trga žrtava fašizma završila, i sada je potpuno jasno da će, poput Kvatrića, to biti još jedan mrtav trg kojega građani izbjegavaju.

“Ogoljen, sterilan i bez duše – tako danas izgleda ovaj trg, nekada jedan od najljepših u Zagrebu. Ravne staze koje nikuda ne vode, trg bez ijedne klupe i šarena svjetla uvreda su i Meštroviću i svim građanima Zagreba”, navedeno je.

Gotovo svaka intervencija na zagrebačkim trgovima i parkovima zadnjih godina bila je korak unazad, gdje se javni prostor zaobilaženjem procedure, lošim rješenjima i zagovaranjem netransparentnih, nejasnih interesa zapravo malo po malo oduzima građanima. Sve više građana ne pristaje na takvo upravljanje našim gradom i ne želi da se ovakve devastacije nastave na Krešimircu i u ulici Franje Račkog”, ustvrdila je inicijativa “Vratite magnoliju”.

Poručili su kako od odgovornih zahtijevaju ostavke i odgovornost, te poštivanje zakona i sudjelovanja javnosti i struke u budućim zahvatima u Zagrebu, posebno u najavljenom uređenju tzv. Pješačkog centra izvrsnosti. Traže i pokretanje programa sanacije te i drugih devastiranih lokacija u gradu. Pozvali su struku i stručne udruge da jasno i što glasnije ocijene tu devastaciju.

“U svakom uređenom europskom gradu nakon ovakve devastacije i tolikih nepravilnosti, gradonačelnik i odgovorne osobe podnijeli bi ostavku, a pravosudne institucije pokrenule bi hitnu i temeljitu istragu i sankcionirale sve odgovorne”, ocijenili su.

Traže ostavku gradonačelnika i pročelnika Gradskoga zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode i podsjećaju kako je protiv njih u okviru ove kampanje podnesena i kaznena prijava zbog zloporabe položaja i oštećenja zaštićenoga kulturnog dobra. Zato od odgovornih institucija zahtijevaju brzu i temeljitu istragu.

Podsjetili su kako već više od pola godine organiziraju protestna druženja srijedom u 18 sati na Trgu žrtava fašizma. Naveli su kako su njihova druženja počela kao reakcija na čupanje magnolija, ali su od tada problematizirala brojne druge elemente te devastacije.

Poslali su i brojne prijave svim nadležnim inspekcijama, zahtjeve za hitnom obustavom radova svim institucijama i organizirali izlaganja i tribine od kojih izdvajaju tribinu “Što je to Pješački centar izvrsnosti i kako se realizira njegova prva faza na Trgu žrtava fašizma?”.

Naveli su i kako je na njihov prijedlog organiziran zbor građana gradske četvrti Donji grad na kojemu je gotovo jednoglasno izglasan zaključak o hitnoj obustavi radova na Trgu žrtava fašizma, a na tome je trgu na njihov poticaj održana i otvorena sjednica Odbora za prostorno uređenje zagrebačke Gradske skupštine s uvidom u projektnu dokumentaciju, kao i okrugli stol za predstavnice i predstavnike klubova gradskih zastupnika gdje su građani čuli što se o toj devastaciji govorilo u Gradskoj skupštini i odborima.

Inicijativa “Vratite magnoliju”, koja vodi i aktivnu stranicu kampanje na Facebooku, poručila je kako završetak radova na Trgu žrtava fašizma ne znači gašenje njihove inicijative.

“Tijekom proteklih pola godine magnolija je postala simbol otpora devastaciji i ovakvom načinu upravljanja gradom i zato ćemo, u nekoj drugoj formi, i dalje nastaviti sa svojim aktivnostima, u prvom redu vezano uz ostale faze realizacije tzv. Pješačkog centra izvrsnosti, a onda i za druge javne prostore u Zagrebu”, istaknuli su.

Inicijativu Vratite magnoliju čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa “A kad će park”, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građanke i građani iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD. Podupiratelji Inicijative su Savica ZA Park, inicijativa Samoborček i inicijativa Spasimo potok Črnomerec te brojne građanke i građani Zagreba.


Komentari