(VIDEO) Pogledajte kako se hrabri Jasenovčani bore s nabujalom Savom

FOTO: Zagreb.info / Mia Mitrović

Hrvatska se već danima bori s poplavama, a najkritičnije je u Jasenovcu i Slavonskom Brodu. Kako javlja naša reporterka iz Jasenovca, vodostaj Save i dalje raste.

Zbog rekordnih vodostaja i dalje je na snazi izvanredno stanje. Selo Mlaka je odsječeno pa se vreće s pijeskom prevoze čamcima, kao i ostale potrepštine za stanovnike.

Problem predstavljaju i podzemne vode koje izbijaju uz nasip i ulaze u kuće. Na terenu su dežurne službe i 200-tinjak vojnika, a pomažu i mještani i volonteri Crvenog križa.

FOTO: Zagreb.info / Mia Mitrović

Sinoć je vodostaj rastao oko pola centimetra na sat, javlja naša reporterka, a u 12 sati je iznosio 928 centimetara, što je 19 centimetara više od dosadašnjeg rekorda iz 1970., kada je izmjereno 907 centimetara.

Očekuje se da bi vodostaj Save na tom području mogao narasti za još 10-15 centimetara, a sustav može izdržati još ukupno 30-ak centimetara. Dodatni problem predstavlja i nabujala rijeka Una koja se ulijeva u Savu. Razina vode prijeti lokalnim cestama. Kako je objavljeno na stranicama Hrvatskih voda, vodostaj u Jasenovcu stagnira na 927 centimetara.

Zagreb pomaže Jasenovcu

Na spomen područje Jasenovca u pomoć su pristigli i zagrebački vatrogasci, u pratnji zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Pavla Kalinića, pročelnika Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba.

FOTO: Zagreb.info / Mia Mitrović

Bandić je poručio da mu je bila dužnost doći u Jasenovac, a Kalinić se malo i našalio: “Čim smo mi došli, voda je pala za pola metra, uplašila se. Tražio sam da mi uhvate dvije tune, ali su rekli da ih ne uzgajaju.”

Crveni križ Zagreb donirao je čizme, pumpe i agregate, a načelnica općine Jasenovac zatražila je od Bandića još jedan kombi za prijevoz u kriznim situacijama, što je on obećao poslati.

FOTO: Zagreb.info / Mia Mitrović

“Delajte, dečki!” dobacio je zagrebački gradonačelnik vatrogascima i ustvrdio: “Priroda je neumoljiva, ali uz više organizacije svih institucija, ovakve tragedije mogu biti spriječene.

Zapovjednik vatrogasaca kazao je da je situacija pod kontrolom te da će se napraviti obrambeni nasipi oko ugroženih kuća.

FOTO: Zagreb.info / Mia Mitrović

Borba protiv vodostaja Save

Hrabri mještani iz okolice Jasenovca danoćno dežuraju uz vojnike i dežurne službe, i zajedničkim se snagama bore kako bi spasili svoje domove. Većina se dobro pripremila pa su vreće pijeska zasad zaustavile Savu ispred njihovih kućnih pragova.

U nekim se mjestima voda probila ispod nasipa i došla do dvorišta kuća. Budući da je i dalje na snazi izvanredno stanje, stanovnici strahuju od nadolazećeg vala.

Reporterka: Mia Mitrović


Komentari