(VIDEO) Pogledajte kako izgleda mala verzija najvećeg zagrebačkog rotora

Screenshot

Remetinečki rotor svečano je otvoren prošlog tjedan nakon gotovo godinu i pol dugih radova. U svrhu promocije Grad je napravio i minijaturnu maketu istog rotora čija je gradnja trajala osjetno manje.

Kako prenosi Večernji list, radi se o maketi rotora izrađenoj u mjerilu 1:220 veličine i težine jednog biljarskog stola, a ekipi koja ju je izradila trebala su tri mjeseca.

Postavljena je ovog tjedna u auli zgrade Gradske uprave, a da bi je montirali, morali su je donijeti u dijelovima. A sastavljalo ju je 15 ljudi, dok ju je izrađivalo njih osmero.

“Velika je 1,70 x 2,5 metara i ima više od tristo kilograma. Prvo je stolar postavio stol, potom smo mi složili dio po dio makete, a sve je na kraju zaštitio staklar. Nismo brojili od koliko se točno dijelova sastoji, ali samo autića ima 140 komada. Sve smo radili sami “od nule”, pa čak i figurice ljudi, njih dvadesetak, koji čekaju tramvaj”, govori Antun Urbić – Backo, direktor tvrtke Link EOP d.o.o., koja je posao izrade makete rotora dobila na javnom natječaju.


Uz ovu veliku trebaju izraditi još dvije manje, koje će biti prijenosne, a one bi trebale biti gotove, kaže Urbić, tijekom veljače. Ovaj maketar u glavnom je gradu poznat kao začetnik Backo Mini Expressa, muzeja vlakića u kojem stoji najveća maketa željeznice u ovom dijelu Europe, a s godinama je postao atrakcija za turiste.

Tri makete koje je Grad Zagreb naručio koštat će 227.500 kuna. Dignule su one popriličnu prašinu prije tri mjeseca, kad je ugovor između Grada i Link EOP-a sklopljen pa su posao mnogi opisali kao “rasipanje novca”. No iz gradske uprave objašnjavaju da je to uobičajena praksa kod projekata financiranih iz Europske unije, a Grad je “kao korisnik bespovratnih sredstava dužan osigurati njegovu vidljivost i promidžbu”.

“I to sve u svrhu podizanja svijesti građana o ulozi i ostvarenjima kohezijske politike kao i financijskom doprinosu EU”, kaže Mirjana Zubak, pročelnica Ureda za programe i projekte EU.

U auli će maketa ostati, dodaje, trajno, a najmanje pet godina od završetka projekta. “Ako dođe do potrebe da se maketa skloni, bit će joj osigurano drugo adekvatno mjesto, u jednoj od gradskih institucija”, kaže M. Zubak. S obzirom na to da su lakše, dvije manje makete izlagat će na javnim događanjima te će tako biti dostupnije većem broju građana.

Podsjetimo, dio je promotivne kampanje, za koju će Grad izdvojiti oko 1,2 milijuna kuna, a iznos je to u koji ne ulaze ove tri makete rotora za 227 tisuća.

Komentari

loading...