(VIDEO) Pogledajte kako će izgledati budući zagrebački rotor

en.wikipedia.org

Od ponedjeljka 6. kolovoza na snazi će biti nova regulacija prometa u Novom Zagrebu zbog rekonstrukcije remetinečkog rotora. U tijeku je izgradnja pristupnih prometnica, a sam rotor trebao bi biti zatvoren za promet od 2. studenog i u tom će razdoblju biti prebačen na novosagrađene zaobilazne ceste.

>>> Evo i službenog priopćenja ZET-a o obustavi tramvajskog prometa u Novom Zagrebu, provjerite kakve nas izmjene očekuju

Projekt rekonstrukcije jedne od najvažnijih prometnih točaka u gradu vrijedan je 300 milijuna kuna.

Oko novog rotora bit će sagrađen bukobran, a rekonstruirat će se tramvajska pruga, čime će se stvoriti mogućnost gradnje pruge do Laništa. Prema projektu radovi će trajati 18 mjeseci, a novi Rotor bi u promet trebao biti pušten 30. prosinca 2019. godine

Prekid prometa označit će početak druge i ujedno posljednje faze 300 milijuna kuna vrijednog projekta rekonstrukcije toga prometnog čvora, a pripreme za taj dan već su počele.

U tijeku je proširenje Riječke ulice, kao i gradnja dviju novih cesta koje će služiti kao zamjena za rotor, piše Jutarnji list. Iz smjera Jadranske avenije sagradit će se cesta uz sami savski nasip, a druga prometnica ići će iz Avenije Dubrovnik pa po zelenoj površini i parkiralištu Zrinjevca. Obje ceste imat će izlaz na Jadranski most, kao i na spojnicu kojom će se povezati istok i zapad, odnosno Jadranska i Avenija Dubrovnik. Nove ceste imat će dvije trake za oba smjera, a ulaz će biti moguć samo s Avenije Dubrovnik, odnosno Jadranske avenije.

Zbog radova će se morati i ukloniti postojeća tramvajska mreža, stoga će već od idućeg ponedjeljka biti obustavljen tramvajski promet između Savskog mosta i Sopota.

Izvodit će se radovi gradnje tunela istok – zapad na -1 razini u duljini od cca 280 metara s dvije odvojene tunelske cijevi. Rampe na sjevernoj strani kružnog toka, Jadranski most – Jadranska avenija, te Avenija Dubrovnik – Jadranski most, proširuju se za jednu voznu traku i prema projektu imaju četiri vozne trake.

Dvije trake ulaze u kružni tok, a dvije trake kao desni skretači ne ulaze u kružni tok. Samo raskrižje bit će semaforizirano, novim prometnim rješenjem isključeno je preplitanje automobila u samom kružnom toku, rekli su u Gradu.

Na novom rotoru bit će ograničena brzina na 40 kilometara na sat, a ujedno će biti zabranjen promet vozilima težima od pet tona i višima od 3,5 metra.

Oko novog kompleksa bit će sagrađen bukobran, a ujedno će se i rekonstruirati tramvajska pruga, čime će se stvoriti mogućnost gradnje pruge do Laništa. Prema projektu radovi će trajati 18 mjeseci, a novi rotor bi u promet trebao biti pušten 30. prosinca 2019. godine, piše Jutarnji list.


Komentari