(UŽIVO) Počeo je prosvjed na hipodromu: ‘Bandić će polomiti zube!’

Kao što je i najavljeno u 10 sati započeo je prosvjed “Ne dirajte mi hipodrom” koji su organizirali Zeleni odred i Udruga građana Siget kao reakciju na najavu zatvaranja ovog objekta.

Okupljeni govore kako se prosvjedu pridružilo otprilike 5000 ljudi, ali ako je suditi po fotografijama tu se ne radi o više od nekoliko stotina.

Podsjetimo, nedavno je gradonačelnik najavio izgradnju “zagrebački Manhattan“. Riječ je o prostoru koji bi se protezao od Jadranskog mosta na zapadu, rijeke Save na sjeveru, Velesajma na jugu – te prostora između zgrade Ine i Mosta slobode na istoku.

“To je privatan problem, a privatni konji nisu moja briga”, komentar je gradonačelnika na protivljenje dijela građana i najavu današnjeg prosvjeda.

”Želimo pozdraviti sve štakore Milana Bandića koje je danas poslao.”, poručuju prosvjednici. Pozdravljaju i one koji su na prosvjed došli iz Čeha, malog naselja van Zagreba koje se spominje i kao jedna od lokacija za premještaj konja.

”Nije samo stvar u hipodromu nego u gubljenju identita grada. Od magnolija na trgu žrtava fašizma do na dalje. Sljedeće je rušenje tržnice Dolac za gradnju javne garaže. To su tako kvalitetni obrtnički radovi da jednsotavno ne znam što je sljedeće. Taj čovjek uopće ne razumije što je urbanizam i što grad čini gradom.”, rekla je jedna od prosvjednica aludirajući na gradonačelnika Milana Bandića.

”Ja sam Korina. Majka sam djeteta koje jaše ovdje na hipodromu. Nama jako puno znači hipodrom. Ovdje naša djeca se stvarno druže svaki dan, jašu. Imaju neko drugačije djetinjstvo nego što bi imali samo na asfaltu.”, priča sudionica prosvjeda jedva se noseći sa suzama u očima.

Među okupljenima ubrzo se počela potpisivati i peticija protiv zatvaranja hipodroma, a svi prisutni rado su je potpisali.

”S odazivom sam i više nego zadovoljna. Naime, vidi se da se grad budi. Vidi se da je jednostavno Bandić prešao sve granice. Hipodrom je kap koja je prelila čašu. Bandić je od Zagreba napravio dućan. Otvorio je tezgu i kako mu tko ponudi i s njim se dogovori, on će Zagreb rasprodavati. Jednostavno, na hipodromu će polomiti zube jer ovo je zadnje situacije gdje smo morali doći. Morali smo nešto organizirati da Zagrepčanima pokažemo da samo zajedno možemo to zaustaviti.”, poručila je Vesna Grgić, organizatorica prosvjeda.

 

 


Komentari