(VIDEO) OKUPIRALI TRG Prijatelji životinja izveli performans, slikovitim fotografijama poslali važnu poruku

Foto: Zagreb.info

Povodom Međunarodnog dana prava životinja, udruga Prijatelji životinja izveli su slikoviti performans ove subote na Trgu bana Jelačića. Tvoreći oblik srca svojim tijelima i  fotografijama životinja poslali su građanima „Imajmo srce za životinje.

„Baš kao i mi, i životinje imaju obitelj, najbolje prijatelje i istaknute osobnosti. Među pripadnicima iste vrste neke su prestrašenije, neke hrabrije od drugih, neke više vole fizičku aktivnost i avanture, a nekima ništa nije draže od dobroga sna. Životinje vrište i grče se poput nas; njihov živčani sustav sličan je našemu i sadrži iste biokemijske elemente za koje znamo da su vezani za osjećaj boli, isto kao što im i srce pumpa krv i opskrbljuje svaki dio tijela kisikom”, ističu Prijatelji životinja.

Poručuju da su životinje puno inteligentnije nego što većina ljudi misli te su upozorili koje su vrste najviše izložene patnji.

“Krave, koje su među najviše izrabljivanima životinjama na svijetu, uživaju u mentalnim izazovima i uzbuđene su kada korištenjem vlastita intelekta savladaju prepreke. Istraživač i profesor s Cambridgea, dr. Donald Broom, izjavio je da čak i moždani valovi prikazuju uzbuđenje krava prilikom mentalnog izazova. Isto tako, znanstvenici su potvrdili da svinje imaju kognitivne vještine trogodišnje ljudske djece, a da ribe posjeduju društvenu inteligenciju, reagiraju na kažnjavanje isto kao i mi te surađuju s partnerima prilikom bijega od grabežljivaca. Kokoši pak stvaraju prijateljstva i žive po principu društvene hijerarhije, a čak imaju i kulturološko znanje koje prenose budućim generacijama”, otkrili su.

Ističu i da se povezanost s kućnim ljubimcima ne propitkuje i ne smatra neobičnom, ali i da istu ljubav zaslužuju i životinje koje pate u industrijama.

„U današnje vrijeme, kada su nam dostupni neograničeni izbori i kada postoje suosjećajniji načini prehrane, odijevanja, zabave ili edukacije, život bez nanošenja patnje životinjama pitanje je društvene pravde”, zaključuju Prijatelji životinja.

Kako je to izgledalo ove subote pogledajte ovdje:

Komentari