(VIDEO) Na Trgu održan prosvjed protiv 5G tehnolodije, okupljene predvodio Sinčić

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Na Trgu bana Josipa Jelačića organiziran je prosvjed protiv uvođenja 5G tehnologije pod nazivom “Stop 5G Croatia”.

Okupilo se nekoliko desetaka ljudi, a tu je bio i Ivan Vilibor Sinčić te još nekolicina istaknutih članova Živog zida.

Maja Očko Šunjić, organizatorica građanske inicijative “STOP 5G Croatia” rekla je da im je cilj okupiti udruge, inicijative i znanstvenike da ustanu u borbi protiv 5G tehnologije.

“Tražimo da se obustavi 5G tehnologija. Činjenice su jasne – teleoperateri su priznali u Londonu da nemaju niti jednu jedinu znanstvenu studiju o tome da je sigurna za zdravlje. S druge strane stoji 10.000 recenziranih znanstvenih radova koji upućuju na itekakve štetne posljedice uvođenja takve tehnologije.”

Sinčić je rekao da je Hrvatska El Dorado za telekome.


Prosvjednici su nosili transparente “Aroganciji nije mjesto u vladi”, “Ne damo naše zdravlje za koncesiju” i slično.

Naime, vodeći svjetski znanstvenici uputili su dramatičan apel UN-u i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u kojem upozoravaju da se 5G tehnologija ne bi trebala uvoditi prije nego što se znanstveno utvrde moguće posljedice na zdravlje ljudi i ekosustave.

Apel je potpisalo više od 250 znanstvenika iz četrdesetak zemalja, koji su zajedno objavili oko 2000 stručno recenziranih radova s tog područja.

Oprez zbog kibernetičkih napada

Zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za kibernetičke i međunarodne komunikacijske i informacijske politike Robert Strayer upozorio je hrvatske vlasti i privatni sektor da paze od koga nabavljaju opremu za razvoj 5G mreže i usluga kako bi pravodobno spriječili kibernetičke napade i zaštitili podatke. U Americi je već oko 100 gradova uvelo tu naprednu petu generaciju mobilnih telekomunikacijskih mreža.

“U budućnosti vidimo rizik zbog razvoja internetske i digitalne tehnologije. Zato se moramo fokusirati, surađivati i baviti se globalnim prijetnjama u sklopu kibernetičke sigurnosti. Način na koji internet funkcionira dopušta cyber prijetnjama da se šire svijetom u datom trenutku”, poručio je Robert Strayer, zamjenik pomoćnika američkog državnog tajnika za kibernetičke politike.

Komentari

loading...
-->