(VIDEO) NA SVJETSKI DAN ZDRAVLJA: Službeno kreće masovno cijepljenje u Zagrebu, odazvalo se manje od polovine prijavljenih

Foto: Edwin Nicky Džemidžić

Na Svjetski dan zdravlja, u srijedu, 7. travnja započinje cijepljenje opće populacije u Zagrebu u paviljonu 6 na Velesajmu. Protiv koronavirusa cijepit će se građani starije životne dobi i građani s kroničnim bolestima koje uvećavaju rizik za teže oblike bolesti covida 19.

U utorak 6. travnja proveden je testni termin na kojem se cijepilo svega 90 građana iako ih je pozvano 500. Ove srijede poziv je dobilo 1500 građana, a ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar otkriva da su do sinoć potvrdu dobili od 600 ljudi.

“Sve ovisi o građanima, paviljon je ogroman, možemo bez problema u 10 sati procijepiti 5000 ljudi, ovisi o odazivu i dostupnosti cjepiva. Sutra bi trebalo doći 10 tisuća doza Pfizera, imat ćemo 5000 na raspolaganju”, kazao Šostar.

Pomoćnica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Cecilija Rotim prije nekoliko dana za HRT je potvrdila da je paviljon 6 spreman i objasnila kako će cjelokupni proces izgledati.

Radit će se u dvije smjene, od 8 do 20 sati, a na cijepljenje će se dolaziti u točno dogovoreno vrijeme.

“Svaka osoba će dobiti termin kada treba doći na cijepljenje stoga molim sugrađane da ne dolaze ranije, nego doslovno pet minuta prije svog termina, kako se ne bi stvorile gužve. Cjepivo je osigurano za sve koji su na listi, koji su potvrdili svoj dolazak. Oni odlaze kod liječnika na trijažni punkt gdje će obaviti kratak intervju, liječnik će uzeti anamnezu da li postoji koja kontraindikacija da se ta osoba cijepi. Nakon toga odlazi kod medicinske sestre na cijepljenje. Sljedeća faza je kada odlazi kod našeg administrativnog osoblja gdje dobiva potvrdu da je cijepljena i nakon toga osoba odlazi na opservaciju koja traje 15 ili 30 minuta”, objasnila je Rotim.

Komentari