(VIDEO) MEDVJEDICA IMA NOVI DOM: Majka joj poginula u naletu vlaka, u maksimirskom zvjerinjaku brinu se za nju odmalena

Medvjedica Eta (Foto: Zoološki vrt Grada Zagreba)

Medvjedica Eta dobila je novu nastambu u maksimirskom zvjerinjaku.

“Ovi trenuci koje smo čekali godinama, srce nam ispunjavaju neizmjernom srećom. Nastamba za medvjede izgrađena je 1961., a obnovljena i preuređena 2014. godine. U sklopu projekta „Gradski prozori u prirodu – unaprjeđenje urbane bioraznolikosti i razvoj zelene infrastrukture (Modernizacija II)“ izgrađen je Interpretacijski centar zaštićene faune Hrvatske čiji je dio nastamba za europske smeđe medvjede. Ta je nastamba veća od bivše, prilagođena je životu medvjeda izvan prirode, a zahvaljujući kanalu Prvog maksimirskog jezera medvjedica će imati stalni pristup tekućoj vodi”, otkrili su ponosno iz Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Riječ je o projektu kojeg je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Medvjedica Eta (Foto: Zoološki vrt Grada Zagreba)

Zahvaljujući tomu, Eta sada uživa u zelenilu. Iz zagrebačkog ZOO-a otkrili su i manje poznate činjenice o omiljenoj medvjedici.

“Ima 34 godine i najviše vremena provodi odmarajući se. Od hrane obožava sočne cikle i kruške, no njezino gurmansko nepce uvijek je otvoreno i za nove okuse. S užitkom istražuje svako voće i povrće koje joj se posluži. Iako je prava moćna medvjedica, Eta nije razmetljiva. Smirena je, no kada nešto želi, jasno nam daje do znanja što je to”, poručuju iz Zoološkog vrta.

Pored simpatičnih činjenica, tu je i tužna strana priče.

Naime, Eta je u Zoološki vrt stigla kao mladunče jer joj je majka poginula u naletu vlaka.

Budući da se navikla na blizinu ljudi, nije mogla biti vraćena u prirodu. kažu iz zagrebačkog ZOO-a.


Komentari