(VIDEO) Krenulo čišćenje Jaruna, veslači konačno neće morati ‘lopatati’ jezerom lopoče, već veslati!

screenshoot

Naši vrhunski veslači svakog se ljeta bave neobičnom aktivnošću. Njihova vesla privremeno svakoga dana u srpnju i kolovozu pretvaraju se u lopate kojima s veslačke staze pokušavaju ukloniti lokvanje i drugo jezersko bilje koje im ometa treninge. Jednu je takvu akciju u petak je zabilježio fotoreporter Večernjeg lista, a Darko Mikšić, izbornik hrvatske veslačke reprezentacije objasnio je o čemu je riječ.

“Već smo se navikli. U srpnju i kolovozu svakodnevno skupljamo i uklanjamo lopoče sa staze, iznosimo ih na splav pa se to odvozi negdje. Sizifov je to posao. Kada sve očistimo, idućeg nas dana dočekaju novi lopoči – rezignirano nam govori izbornik hrvatske veslačke reprezentacije koja je osvojila desetak olimpijskih medalja. Na zapuštenoj jarunskoj stazi treniraju i olimpijskim zlatom višestruko ovjenčana braća Sinković. Ljeti je, kaže, najgore. Lopoči i lokvanji blokiraju cijelu stazu pa izbornik svakodnevno uz još dvojicu veslača čisti jezero. Srećom, ove godine ima manje podvodnih trava pa im je posao nešto lakši”, dodaje izbornik. Sizifov posao, kako ga naziva, traje svake godine od lipnja do rujna, a u špici ljeta je najintenzivnije.

Ovo pisanje Večernjeg lista očito je bilo dovoljno da grad reagira i da se konačno krene u čišćenje Jaruna.

Prizori uklanjanja lopoča podijeljenj u poznatoj Facebook grupi Zakaj volim Zagreb, oduševio je ali i šokirao građane, koji gotovo pa ne vjeruju svojim očima da se ovo uistinu događa.

Kako god bilo, konačno će veslači moći veslati, a ne ‘lopatati lopoče’.

Problem star VIŠE od 60 godina


Komentari