(VIDEO) Jesu li vas uznemirile sirene u podne? Ne paničarite, doznajemo o čemu je riječ!

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL/ Ilustracija

Ako ste čuli sirene, nemojte paničariti. Djelatnici Hitne medicinske službe ovog ponedjeljka točno u podne na pet minuta upalili su zvučne signale. Ovu akciju snimili smo u Heinzelovoj ulici ispred Zavoda za hitnu medicinu:

Točno pet minuta bila je upaljena sirena. Povod je beneficirani radni staž kojeg djelatnici Hitne pomoći nemaju.

Podsjetimo, djelatnik hitne pomoći u Daruvaru Tomislav Petrušić povodom akcije paljenja sirena u subotu je uputio apel kolegama diljem Hrvatske da mu se pridruže u današnjoj akciji. Njegovo pismo na društvenim mrežama podijeljeno je preko tisuću puta.

“Zamislite kolegicu koja radi kao dispečer sa 65 godina i cijelu noć treba ostati sabrana dok prima pozive, upravlja timovima na terenu i trpi uvrijede nezadovoljnih građana. Kako god okreneš, u svemu ovome najviše ispaštaju naši pacijenti koji ne dobivaju adekvatnu prvu pomoć i djelatnici HMP koji zadnje godine svog radnog staža provode po bolovanjima i fizikalnim terapijama jer nisu više u mogućnosti obavljati posao u kojem su psihički i fizički izgorjeli, a to sve državu opet košta. Država kao država, nekome je majka, nekome maćeha. Za nekoga ima, za nekoga nema”, dio je Petrušićevog pisma.

Kakvo je stanje na terenu otkrio nam je Krešimir Topić koji vozi Hitnu sedam godina te ispričao nam je sa čime se sve susreće u svome poslu. Upozorio je na problem koji datira još iz 1998. kada je tadašnji ministar Hebrang ukinuo beneficirani radni staž.

“Jako je bitno da imamo beneficirani radni staž zbog brige o ljudima, hitnih situacija, reanimiranja, stresa. Sa 67 godina je to puno teže raditi i to ugrožava zdravlje ljudi. Ne doživljavaju nas i ignoriraju već godinama pa pokušavamo na ovaj način da čuju za nas i naše zahtjeve i da se to riješi”, poručio je Topić.


Komentari