(VIDEO) Izglasana blokada na Hrvatskim studijima: ‘Nećete ostati bez potpisa, ostat ćete bez faksa!’

FOTO: Studenti govore / Facebook

Izglasana blokada kao festival ljubavi prema filozofiji i znanosti.

Na Hrvatskim studijima turbulentna situacija ne jenjava još otkad je, inače najbolje ocijenjeno društveno-humanističko učilište, umjesto faksa postalo odjel. Nakon toga uslijedio je novi šok za studente – na sjednici u utorak 14. ožujka 2017. godine Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je da studenti više neće moći studirati filozofiju na Hrvatskim studijima.

>>> Ukinut smjer filozofije na Hrvatskim studijima: Tko priželjkuje propast fakulteta i zašto?

S obzirom na to da se djelovanje u institucionalnim okvirima pokazalo kao neučinkovito, kao Udruženje udruga Hrvatskih studija Studenti govore zatražili podršku svojih kolega i kolegica za blokadu nastave. Studenti su se okupili u ponedjeljak 20. ožujka u 10:45 na parkiralištu iza glavne zgrade Hrvatskih studija na prvom Studentskom saboru.

blokada

Blokada je izglasana, a studenti su odmah krenuli u njezinu realizaciju. Ušli su u prostor fakulteta i bukom ometaju nastavu. Sa sobom su ponijeli i razne glazbene instrumente, zvižde, sviraju i plešu uz bubnjeve, a poručili su da je ova blokada festival ljubavi prema filozofiji i znanosti.

Blokadu je došlo podržati i nekoliko studenata s drugih fakulteta u Zagrebu.

Nećete ostat bez potpisa, ostat ćete bez faksa!” izjavio je student.

Ispred fakulteta je došlo i šest policajaca s vozilima. Također, neki profesori s Hrvatskih studija najavili su štrajk, a zasad je, kaže studentica, 5 od 7 odsjeka Hrvatskih studija u štrajku.

Ja sam došao s puta pa mogu komentirati samo načelno. Dakle, nema nikakvog razloga da se bilo tko, pogotovo ne studenti, brinu o budućnosti Hrvatskih studija, oni imaju svijetlu budućnost. Što se tiče Filozofije i sadašnjeg studija Filozofije, svi studenti kao što je to i po zakonu, a kako je i konačno Senat obaviješten, moći će završiti studij. Prema tome, ovi studenti koji studiraju Filozofiju ne moraju se uopće oko toga uzrujavati. Diplomski studij se normalno nastavlja i svi će oni koji su počeli preddiplomski moći i sadašnji diplomski završiti. Što se tiče profesora, nitko neće ostati bez posla, svi će se normalno moći baviti svojom znanošću, ali jasno je da neke akcije koje profesori tamo neki rade nisu u okviru onih ovlasti koje oni imaju, ali, naravno, mogu iskazati svoje mišljenje. To mišljenje mora biti demokratsko, a neki koji pokušavaju nenasilnim metodama to raditi, to ne spada u akademsku praksu“, komentirao je rektor Damir Boras za portal Srednja.hr.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]“Idemo blokirati nastavu jer drugih sredstava više nema. Zašto bi to ikako nekome ili nečemu naškodilo? Kao neće naškoditi kad cijeli odjel filozofije dobije otkaze? Neće naštetiti kad se sociologija preoblikuje u studij hrvatskog iseljeništva? Ovo je prvi korak u kojem nestaju studiji kakve smo upisali i kakvi su ocijenjeni najboljima. Pozivam sve da nam se pridruže jer su se studiji do sad uspijevali samo takvim akcijama spašavati. Drago mi je u jednu ruku što se ovo događa, zato što su se naše ‘teorije zavjera’ pokazale točnima; profesori koji su nam uporno tvrdili da će sve ostati isto i da se nijedan smjer neće gasitilagali su“, kazala nam je studentica Hrvatskih studija.[/box]


Komentari