(VIDEO) GRAĐANI U NEVJERICI: Famozni beskontaktni spremnici za otpad u Zagrebu nakon samo četiri dana ne funkcioniraju kako spada

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U ponedjeljak, prije točno četiri dana, na Europskom trgu u Zagrebu uz veliku su pompu predstavljeni novi spremnici za otpad. EcoMobile beskontaktni pametni spremnici za odlaganje otpada u potpunosti su proizvedeni u Hrvatskoj te omogućuju odlaganje otpada bez kontakta.

Mehanizam radi na principu da se pomoću senzora pokreće automatsko otvaranje vrata nakon dvije sekunde stajanja ispred njih, a Zagreb je time najavio svojevrsnu revoluciju u skladištenju otpada, posebno pohvalnu u ovo vrijeme epidemije koronavirusa, kada se preporuča da se javne površine ne dodiruju kako bi se u korijenu sasjeklo širenje virusa Covid-19 koji je na koljena bacio čitav svijet.

Na Europskom je trgu postavljen kompletan zeleni otok koji uključuje pametne spremnike za odlaganje otpadnog papira, plastične, metalne ambalaže i stakla, a izdvojeni su i spremnici za sitan miješani komunalni otpad, uključujući drobilice, koje omogućavaju smanjenje obujma otpada za sedam puta.

“Dojavljuje popunjenost i ima mogućnost mehaničkog prešanja. Dojavljuje putem aplikacije i roku dva do tri sata slijedi pražnjenje. Idemo u nabavku spremnika najviše za miješani komunalni otpad. S ovim spremnicima ćemo morati prazniti jednom dnevno, imat ćemo uštedu i što se tiče ljudstva i mehanizacije, a planiramo ih postaviti na sva okretišta tramvaja”, rekao je na predstavljanju pilot-projekta Jure Leko, direktor Čistoće, istaknuvši da je cijena jednog oko 37 tisuća kuna.

Nakon četiri dana, građani uočili poteškoće

Ovaj je projekt zaista pohvalan i ništa od ovog ne bi bilo sporno da spremnici rade kako spada. Naime, građani su već danas, nepuna četiri dana od postavljanja, primjetili da ovaj ‘stroj’ baš ne radi kako treba.

Problem je, svjedoče nam naši čitatelji koji su danas pokušali ubaciti staklenu ambalažu u spremnik, bio senzor koji nije funkcionirao. Moguće je da je uzrok tome voda koja je ušla pod senzor, pa se zbog toga vratašca ne otvaraju kako bi se trebala otvarati.

Automatska vratašca su se otvarala, no proces je zapinjao, govore nam čitatelji koji su u nevjerici komentirali “beskontaktne strojeve kojima se vrata otvaraju tek kada se pritisne gumb”.

Osim poteškoća u radu, naši su čitatelji zamijetili još jednu stvar, a to je poprilično neodgovorno ponašanje naših sugrađana, koji su u spremnike nagurali svakakav otpad (umotan u vrećice da nitko ne primjeti) pa i onaj koji ne pripada pojedinim spremnicima.

Pošto je grad Zagreb najavio postavljanje više takvih spremnika diljem grada, nadamo se da ovakvi problemi neće biti pravilo, već izuzetak te da će beskontaktni spremnici zaista raditi – bez kontakta.

 

Komentari