(VIDEO) GODINU DANA NA VLASTI! S Tomaševićem smo uoči presudnih izbora prošetali Trešnjevkom: ‘Barem jednom tjedno jedem ćevape’

Tomislav Tomašević (Foto: Zagreb.info)

Prošle godine svjedočili smo nikad zanimljivoj utrci za gradonačelničku fotelju u Zagrebu. U konačnici, pobijedio je čelnik platforme Možemo! Tomislav Tomašević koji je dobio rekordnih 199.630 glasova. Time je nadmašio i pokojnog Milana Bandića.

Od premoćne pobjede ovog nekadašnjeg aktivista prošlo je točno godinu dana. Otkazi u Holdingu, dugovanja, mjera roditelj odgojitelj i otpad, samo su se neki od izazova s kojima se Tomašević borio u protekloj godini.

Povodom 365 dana na vlasti u Zagrebu, odlučili smo se prisjetiti kako je govorio za vrijeme kandidature. Gradonačelnik nas je tada proveo svojim kvartom, sjevernom Trešnjevkom, gdje živi šest i pol godina.

Obožava Trešnjevku i ćevape

“Do centra grada treba mi 20-ak minuta pješice, a ipak nema toliko buke, mirnija je. Jedino što nedostaje je zelenilo. To je gradska četvrt s najmanje zelenila po površini”, rekao nam je, a zanimalo nas je i ima li omiljeni kvartovski kafić ili pak ćevabdžinicu.

“Kafić manje, jer kavu baš ne pijem, ali baš imam jednu ćevabdžinicu, ona mi je… ‘ajmo reći i kvartovski birc u isto vrijeme. Luk, lepinja, kajmak, krumpirići, i to jednom tjedno jer obično jednom u tjedan dana jedem meso. Supruga je vegetarijanka, a ja meso jedem maksimalno dva puta tjedno i to su obično baš ćevapi’, otkrio nam je Tomašević i dodao kako ćevape radnim danom zalije sokom, a vikendom se počasti i pivom.

Pitali smo ga i, iako ju ne pije često, s kojim protukandidatom na kavi ne bi izdržao niti pet minuta. Iako je malo razmišljao, zaključio je da bi ipak sa svima mogao popiti kavu duže od pet minuta, pa i popričati i naći zajedničke teme. Podsjetimo, konkurenti su mu bili Miroslav Škoro, Joško Klisović, Davor Filipović, Zvonimir Troskot i Vesna Škare Ožbolt.

Koliko gradonačelnik zna o gradu kojeg vodi?

S obzirom da je rođen u Zagrebu, ispitali smo i koliko zna o rodnom gradu. Točno je odgovorio na pitanje gdje se nalazi Cimermanova ulica, znao je i koja odredišta spaja linija 237, što znači vergcajg, kada je Harmica preimenovana u Jelačićev trg te zašto je u Zagreb stigao Grički top.

Tri ključne promjene

Razgovor s Tomislavom Tomaševićem (Foto: Zagreb.info)

Zanimalo nas je koje tri promjene smatra ključnima za grad.

“Nulta točka je promjena modela upravljanja jer bez toga nećemo ništa moći sadržajno ostvariti. A tri prioritetne teme su svakako održivo gospodarenje otpadom, vodooskrbom i odvodnjom, zelena cjelovita postpotresna obnova Zagreba i, svakako, održivi promet – rješavanje tramvajskih mreža i bolja biciklistička infrastruktura”, rekao je Tomašević, a zamjećujemo i da se, pored silnih kostura bivše vlasti, upravo tim temama aktivno bavi u prvom mandatu.

Dotaknuli smo se i teme stadiona na Maksimiru.

“Ja sam to i prije rekao, spreman sam dati gradsko zemljište u dugoročnu koncesiju ili pravo građenja Dinamu. Ni kuna iz proračuna ne bi se potrošila na financiranje gradnje novog stadiona. Mislim da je potrebno izgraditi novi stadion, a srušiti stari jer je to jeftinije za nekoliko stotina milijuna kuna nego da se završi nova obnova tzv. stadiona. Kada bi im dali zemljište, Dinamo bi mogao dići kredit i sami bi mogli financirati izgradnju stadiona. Međutim, moj je uvjet transparentno poslovanje kluba i demokratsko upravljanje jer ne mogu dati imovinu na tako dugo razdoblje, a da se onda to koristi za nečije privatne džepove”, izjavio je Tomislav Tomašević.

Ovi stavovi i ciljevi doveli su ga do pobjede, a sudeći po posljednjim anketama podrška Zagrepčana je i dalje tu. Naime, ispitivanje javnog mišljenja koje je naručila platforma Možemo!, a provela agencija IPSOS, pokazuje da rad gradonačelnika Tomaševića podržava 60.5 posto građana.

Hoće li opravdati očekivanja birača, budno ćemo pratiti u idućim mjesecima i godinama.

Komentari