(VIDEO) Božićne pjesme koje pjevamo svake godine: Ovo možda niste znali o njima

Svi ih vjerovatno znamo napamet.

Kada stiže Božić, na svakom koraku možemo čuti već poznate božićne melodije. Neke od njih ostat će vjerojatno zauvijek na top ljestvicama svih radija, kafića, trgovačkih centara pa i vaših domova.

Fantomi – Sretan Božić svakome

Ova najobrađivanija i najizvođenija hrvatska pjesma poznata je upravo u verziji Roberta Marekovića i Fantoma, a nastala je 1992. godine u Zagrebu.

Crvena Jabuka – Bijeli Božić

Ovo je samo jedna od hrvatskih verzija vjerojatno najpoznatije svjetske božićne pjesme – White Christmas. Njeno autorstvo potpisuje Irvin Berlin, a verzija koju izvodi Bing Crosby najprodavaniji je single svih vremena.

Veselje ti navješćujem

Ovo je jedna od najpopularnijih crkvenih božićnih skladbi, ali njen autor nije poznat. Prešla je crkvene okrive, a prepjevala ju je, uz Jelenu Rozgu i Severina.

Božić dolazi – Srebrna krila i prijatelji

Autor ove poznate pjesme koja prati kićenje bora i svira u mnogim kućama na sam Badnjak član je grupe Srebrnih krila Mustafa Ismailovski Muc.

https://youtu.be/463faIxtHm4

Tiha noć – Tajči

Ovo je vjerojatno najpoznatija božićna pjesma na svijetu. Njen je izvorni naziv Stille Nacht, heilige Nacht”. Stihove je 1816. napisao Josef Mohr, a uglazbio ju je crkveni orguljaš Franz Xaver Gruber dvije godine poslije. Te je 1818. godine i prvi put izvedena, a do danas ne prestaje biti omiljena božićna pjesma mnogima.


Komentari