(VIDEO) Božićna čestitka apostolskog nuncija mons. Giuseppea Pinta

Foto: Screenshot/ YouTube

Apostolski nuncije Giuseppea Pinta je poslao predivnu video čestiku povodom blagdana. Svoju čestitku je počeo i na hrvatskom jeziku koju prenosimo u cijelosti.

 “Dragi gledatelji, sretan Božić!

Drago mi je što mogu i ove godine svakome od vas zaželjeti od srca sretan i svet Božić.

Obraćam se osobito vama, dragi prijatelji, koji ste izvan granica svoje domovine, a i svima vama koji iz raznih razloga živite daleko, u različitim dijelovima svijeta.

Nekoliko misli prati me ovih dana.

Nakon moje prve godine službe apostolskog nuncija u vašoj lijepoj zemlji, svjestan sam da je Božić blagdan koji hrvatski narod duboko osjeća.

Ovdje, kao i u drugim zemljama s velikom većinom katolika, sve govori o Božiću: crkve, trgovi, ulice, trgovine, jaslice, božićno drvce, pjesme i darovi.

Ovdje se Božić, kao i svake godine, vraća sa svojim osjećajima i svjetlima.

Dobro znamo: sve je to lijepo i može nam pomoći otkriti dublji smisao ove svetkovine, ali može se pojaviti i rizik da se zaustavimo na onome što je izvanjsko, dio folklora i kulture.

Ukratko, postoji opasnost da se umanji i izgubi iz vida duhovno značenje Božića.

Dakle, koji je pravi smisao Božića? Što nama znači ovaj blagdan?

Božić je blagdan Božjeg dara nama, dara koji nam Nebeski Otac daje u Sinu Isusu, da podari mir, radost i svjetlo svim ljudima dobre volje, odnosno onima koji prihvaćaju njegov poziv i čuvaju ga u svojim srcima.

 “Kad čujemo kako se govori o Kristovu rođenju, kaže papa Franjo, ostanimo u tišini i pustimo neka to dijete govori; utisnimo Njegove riječi u naše srce, a da ne skinemo pogled s Njegova lica. Ako ga uzmemo u naručje i pustimo mu da nas zagrli, donijet će nam mir u srca, koji ne će prestati.” (Propovijed od 24. prosinca 2015.).

Ako Dijete Isus dolazi darovati mir, radost i svjetlo svim ljudima dobre volje, ne možemo ovih dana zaboraviti raseljene, izbjeglice, bolesne, ljude bez doma, one koji su prisiljeni pobjeći iz svoje zemlje, u kojoj su rođeni. Pozvani smo biti uz njih i zagrliti ih u duhu milosrđa.

Neki ne će moći sudjelovati u proslavi Kristovog rođenja, dok drugi mogu biti spriječeni iz raznih razloga.

Za mnoge će ova svetkovina biti vrijeme sjećanja na žrtve rata i ranjenike, bolesnike i djecu, te starije osobe. To će također biti vrijeme molitve za mir u njihovim zemljama; vrijeme da se ponovno zadobije identitet, nada i dostojanstvo.

Unatoč svim poteškoćama, i oni žele osjetiti i očitovati Božju nježnost i Njegovu ljubav prema čovječanstvu. To je sigurnost koja ih potiče da dožive Božić, unatoč svemu negativnom što se događa oko njih.

Dragi gledatelji, u Djetetu Isusu nalazimo razlog naše nade koju želimo podijeliti sa svima. Neka ovaj Božić bude za sve ljude dobre volje oaza mira i radosti, i Nova godina neka bude ispunjena milošću Gospodnjom.

Sretan Božić!”

 

 


Komentari