(VIDEO) Bandićev prijatelj Petar Pripuz daje iskaz USKOK-u u bolnici

Screenshot

Pogledajte kolikim kapitalom raspolaže.

Svaki hrvatski poduzetnik koji za sobom vuče pridjev kontroverzni mora imati snažnu političku zaleđinu, jer u suprotnom nikada ne bi bio tu gdje jest. Političku zaleđinu ima i jedan od najkontroverznijih poduzetnika sa zagrebačkog asfalta Petar Pripuz iza kojega bez zadrške stoji njegov vjerni prijatelj i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Njih dvojica nikada prijateljstvo nisu krili, a kako i bi kada imaju podosta toga zajedničkog među ostalim i institucionalne obrade zbog sumnjivih poslova.

Naš portal u posjedu je snimke na kojoj Petar Pripuz ležeći u bolničkom krevetu razgovara s Uskokovim istražiteljima otkrivajući im detalje svojega poslovanja, a nemili događaj odvio se prije nekoliko tjedana kada je na vrata ovog kontroverznog tajkuna zakucala policija. Kako izgleda život iza rešetaka Pripuz veoma dobro znade s obzirom na to da je uhićen zajedno s Bandićem u listopadu 2014. godine u Uskokovoj aferi koja je nanizala svu silu koruptivnih i dakako kaznenih djela.

Doznalo se u to doba da gradonačelnik prijatelja oslovljava s Kondore dok mu ovaj tepa s Leoparde. Uskok pak tereti Leoparda da je pogodovao Kondorovom Ciosu i još nekima te da se trgovalo utjecajem pri zapošljavanju nekih Leopardu privrženih osoba kako u Holdingu tako i u Gradskom poglavarstvu. Bandić je te prigode dodatno nadrapao kada ga je poznata neurologinja Vida Demarin prijavila da ju je pokušao podmititi u zamjenu za iskaz na sudu.

Pripuz za razliku od Bandića nije mnogo jaukao nakon uhićenja već je veoma spretno prikupio 7,7 milijuna kuna jamčevine i izašao na slobodu, doduše uvjetnu. Ali kada te jednom sprovedu remetinečki čuvari svaka sloboda je dobra.

Nešto manje od tri godine nakon te zgode doznalo se da bi Županijski sud mogao odlučiti o osnovanosti optužnice protiv koruptivne piramide, kako je to predstavio Uskok. Čelo te piramide držao je tko drugi doli Bandić, ali uz njega izrazito ozbiljno spominjao se i Pripuz koji je bio na trećem mjestu u popisu optuženih.

Kad moćnici počnu posrtati

I dok se saga u sudskom postupku od 25 milijuna kuna, a čiji je prijedlog optužnice napisan na 400 stranica tek treba rasplesti, nedavno je u ranu zoru policija zakucala na Pripuzova vrata, a ovaj je baš slučajno bio u bolnici, i to opet slučajno na Sv. Duhu gdje je Bandić završio na operaciji bruha dobivenog od težine lonaca prvomajskog graha, a sve to u doba kada se trebao pojaviti na ročištu.

Pripuzova hospitalizacija povezana je navodno s nedavnom operacijom u inozemstvu. Pitanje je samo da li ga je ta nemila operacija zahvatila tijekom požara u njegovim poduzećima, a na koja je početkom svibnja ove godine upozorila Zelena akcija. Požari se naime rijetko događaju u CE-Za-R-u, tvrtki čiji je Pripuz suvlasnik i djelu grupe Cios. Tri požara u tri godine zaista zvuče pomalo neobično, a zanimljivo je i da svaki puta istražitelji požara zaključuju da prilikom požara zrak nije zagađen i opasan po građane premda je, kakve li ironije, riječ o tvrtki koja se bavi gospodarenjem otpadom.

Pisalo se na početku prošlog Bandićeva mandata o namjeri Grada da privatizira uslugu odvoza komunalnog otpada, a za taj posao navodno je bio zainteresiran Cios. Inače, Pripuz, tvrde oni koji ga znaju, ne voli kada ga se naziva kraljem otpada jer on je tek član NO u tvrtki, ali riječ je o čovjeku koji je prije šest godina imao bilancu da je preko šest firmi koje su povezane s njime u pet godina od 2006. imao prihod od 544 milijuna eura. Najveći izvor prihoda Pripuzu je Cios, a baš zbog neobične konektiranosti Bandića prema ovoj tvrtki prozivan je gradonačelnik u javnosti.

U sklopu grupacije Cios nalazili su se Centar za reciklažu Unija Zama, Cial, Cios Cargo, Felis Produkti, Depos i mnogi drugi, a Pripuz je značajan i kao čovjek zbog kojega se u nezahvalnoj situaciji tijekom Uskokove akcije našao i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović. Doduše, nije Zmajlović jedini s kojim je kontroverzni poduzetnik surađivao već je Fond za zaštitu okoliša kao središnje mjesto za organizaciju gospodarenja otpadom dalo svega dvije koncesije za upravljanje automobilskim olupinama – Odlagalištu sirovina i Cezar.

Za te olupine Fond je isplatio 65 milijuna kuna premda je sami Fondo u to doba bio na gubitku od 17 milijuna kuna. I njemačke institucije putem medija propitkivale su što se to događa s otpadom u našoj zemlji. Što se doista događa teško da će javnost u potpunosti doznati, ali svakako vrijedi pogledati kako to izgleda kada moćnici počnu posrtati, a o čemu govori i video objavljen na You Tube kanalu.


Komentari