(VIDEO) 25 godina od raketiranja Zagreba: Prisjetimo se simbolike Trga svibanjskih žrtava

ICTY/Youtube

Jučer je obilježena 25. obljetnica vojno-redarstvene operacije “Bljesak” u kojoj je 1995. oslobođena zapadna Slavonija. Upravo je zbog te uspješne operacije dan nakon, odnosno na današnji dan prije 25 godine, uslijedila osveta srpske paravojne postrojbe na čelu s Milanom Martićem koji je kasnije na Haškom sudu osuđen na 35 godina zatvora.

Tako su 2. svibnja 1995. godine srpske paravojne postrojbe raketirale središte Zagreba -zvončići su ispaljeni u Šoštarićevu ulicu u samom centru grada oko 10:23 sati, a dan nakon, 3. svibnja, nastavljeno je raketiranje uslijed kojeg su pogođene i Dječja bolnica u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika Centar te dvorana Hrvatskoga narodnog kazališta.

 

Ispred Akademije dramske umjetnosti stradao je brucoš filmske režije Luka Skračić, a nakon mjesec dana je u Traumatološkoj bolnici podlegao ozljedama.

Ukupno je poginulo sedmero ljudi, a ranjeno 200-ak. Jedan od poginulih bio je policajac Ivan Markulin, koji je radio na deaktiviranju neeksplodiranih zvončića u dvorištu Dječje bolnice u Klaićevoj. U Zagrebu od 2007. godine postoji Trg svibanjskih žrtava 1995., koji se nalazi blizu križanja Vlaške i Draškovićeve ulice, mjesta na kojem su zvončići ubili nekoliko građana.

Na sljedećem videu nalazi se Martić koji je sam javno prizao da je odgovoran za napade

 


Komentari