Viđate često zmije? Stručnjak otkrio zašto i do kad će to trajati

FOTO/Čitatelj: Toni Glowatzky

Sve je više Zagrepčana koji se susreću sa zmijama u raznim dijelovima grada, a razloge zašto je tomu tako otkrio je za 24 sata Dušan Jelić direktor Hrvatskog herpetološko društvo Hyla i predsjednik Hrvatskog instituta za biološku raznolikost.

Jelić tvrdi da je aktivnost zmija uobičajena za ovo razdoblje jer je došlo vrijeme parenja, a kada se pare “ne zanima ih puno okolina”, i to će tako trajati do sredine lipnja.

“One zmije što građani vide oko kuća su mužjaci koji su izašli na otvoreno i traže svoju ženku za parenje” kaže Jelić.

Stručnjak otkriva i da ova kiša i hladno vrijeme pogoduju zmijama i parenju jer je vlažno tlo idealno za zmiju i njezino leglo.

“Zbog svoje fiziologije, zadržavanje vlage kod gmazova je najveći problem. Zmija ne može imati potomstvo u suhom razdoblju jer vlaga u zemlji mora bit 80 do 100% kako bi se iz jaja izlegle zmijice”, objašnjava Jelić dodajući da bi se prve zmije trebale izleći sredinom kolovoza, ali iako će ih biti puno, neće ih se lako primjetiti jer su male.


S obzirom da na području Medvednice živi poskok, stručnjak upozorava da je pri svakom odlasku u prirodu ili na kamenjar potrebno obuti cipele do gležnja i duge hlače. U ostatku Zagreba radi se uglavnom o neotrovnicama, ali treba pripaziti i na njihove ugrize jer može doći do infekcije.

“Ako zmija uđe u auto ili garažu prvo što treba jest otvoriti vrata, maknuti se i zmija će sama otići. Ako osoba i dalje stoji u blizini gdje je zmija ona će se samo još dublje zavući. Zmije koje uđu u kuću su malo veći problem jer imaju više mjesta za sakriti se pa nas građani zovu u panici. Ono što je potrebno učiniti jest staviti nekakvu kutiju na bok i pomesti s metlom zmiju u kutiju. Tada ju se bez problema može iznijeti negdje u prirodu i pustiti” zaključuje Jelić.

Komentari

loading...
-->