Veterinar (HDZ) na čelu je tvrtke koja se trebala ugasiti 2018. Uredno prima plaću veću od 20.000 kuna

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Tvrtka Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije trebala je prestati s radom još 2018. godine, ali i dalje ima dvoje zaposlenih kojima prosječna plaća prelazi 20 tisuća kuna.

Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije tvrtka je koja je prije dvije godine trebala biti pripojena drugoj javnoj tvrtki koja trenutno obavlja njezin posao. Međutim, i dalje redovito prima subvencije od Zagrebačke županije. Prosječna plaća ondje iznosi 38.719 kuna bruto, odnosno 20.011 kuna neto. Jedini zaposleni su direktor Vlado Žigrović i njegova tajnica, otkriva Telegram.

Žigrović je bivši gradonačelnik Svetog Ivana Zeline, veterinar po struci i istaknuti član HDZ-a. Prema dostupnim podacima na raspolaganju mu je službeni auto za koji je godišnji trošak goriva 2019. godine bio viši od 25 tisuća kuna. Ukupono je na troškove prijevoza zaposlenika utrošeno 30 tisuća kuna. Sjedište tvrtke nalazi se u Ulici grada Vukovara 72/5, ali uprava je smještena  u unajmljenom poslovnom prostoru u Oreškovićevoj ulici 6C, što se godišnje plaća 115.489 kuna. Tijekom 2019. godine isplaćeno je i 12.165 tisuća kuna darova i dodataka za zaposlenike.

Žigrović je dugo izbjegavao dati odgovor na pitanje otkud toliki troškovi tvrtki koja zapravo ne posluje, ali se na kraju ipak očitovao Telegramu i pokušao objasniti putne troškove. O ostalim troškovima se nije izjasnio, a otkrio je da je broj zaposlenika 2019. godine smanjen s pet na dva.

“Pa ja putujem iz Zeline svaki dan i radim dnevno u prosjeku 100 kilometara. Da nigdje ne idem službenim autom tijekom godine, već ćete imati priličan iznos. Druga djelatnica putuje autobusom iz Križa. Ona ima putni trošak oko 2000 kuna”, rekao je.

O samom poslovanju tvrtke zna se vrlo malo. Navode da im je misija “uspostava cjelovitog sustava gospodarenja otpadom”, da sudjeluju na sastancima te tematike, imaju edukativne radionice te plaćaju promidžbu. Međutim, dogovoreno je pripajanje tvrtke sa trgovačkim društvom Zagrebački centar za gospodarenje otpadom, što njezin daljnji rad čini nejasnim.

To je potvrdila i zamjenica župana Zagrebačke županije, Nadica Žužak. Naglasila je da je riječ o projektnoj tvrtki koja je osnovana isključivo zbog projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom, ali taj projekt trenutno radi netko drugi.

“Na istu stvar ukazivala je županu i bivša direktorica koja mu je predlagala likvidaciju tvrtke. Nakon toga je smijenjena i na direktorsko mjesto je vraćen Vlado Žigrović”, zaključila je Žužak.

Žigrović je svoje bivanje na čelu tvrtke nastojao opravdati svojim gradonačelničkim iskustvom.

“Moj prethodnik je također bio veterinar, sada je gradonačelnik. Odakle meni iskustvo? Pa i ja sam bio gradonačelnik dva mandata u Zelini. Stoga imam iskustva iz tog gospodarenja otpadom i tako iz tog sektora općenito“, rekao je za Telegram.


Komentari