Veselo i raspjevano na prvoj audiciji za zbor Ivan Goran Kovačić na FER-u, u utorak druga prilika

Uzbuđenje, pozitivna trema i puno pjesme i smijeha ispunili su u subotu predvečer dvoranu B4 Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, gdje se održala prva od dvije ovogodišnje audicije za Akademski zbor Ivan Goran Kovačić.

”Pozitivna trema, samo trebaš otpjevati ono što voliš, ljudi su bili ljubazni i nadam se suradnji. Za nove imam poruku da se opuste! Bilo je odlično opušteno, nije bilo stresno, ni strašno”, neki su od dojmova kandidata, koje možete pogledati i u videu na poveznici.

Podsjetimo, najpoznatiji amaterski hrvatski zbor prima nove članove, a velika godišnja audicija održava se, kao i svake godine, u dva termina. Prva audicija održana je jučer, a druga je planirana za utorak, 26. listopada, u 20 sati, također u prostorijama FER-a, dvorana B4, Unska 3, Zagreb.

Princip audicije je izuzetno jednostavan i lak za kandidata; dovoljno je pokazati raspon glasa ponavljanjem jednostavnih muzičkih sekvenci. Za članstvo nisu potrebni niti glazbena naobrazba niti glazbeno iskustvo jer se u zbor IGK i potpuni amateri mogu baviti vrhunskom umjetnošću. Audicije se održavaju u skladu s epidemiološkim mjerama, uz obvezno predočenje valjane COVID potvrde ili negativnog testa na COVID-19.

Prilika za Dubrovačke ljetne igre, pulsku Arenu i brojne spektakle

Članstvo u zboru sa sobom nosi priliku za druženje, ali i putovanje i nastupe na atraktivnim i impresivnim lokacijama. Tako su Goranovci dosad nastupali na Dubrovačkim ljetnim igrama, u Pulskoj Areni, na inauguraciji Predsjednice Republike, u više stranih zemalja, a redovno su i u Lisinskom sa Zagrebačkom filharmonijom. Na programu je većinom ozbiljna glazba, ali su na spektaklu Zagreb Classic na Tomislavcu 2019. oduševili Zagrepčane i sa zabavnim skladbama, poput hita ”Sve bi seke ljubile mornare”, pridruživši se na pozornici Tončiju Huljiću i Madre Badessi.

S ”Odom radosti” 2020. nastupaju i u spotu Ane Rucner , podržavši našu proslavljenu violončelisticu u spektakularnom desetom ”Pozdravu ljetu” na Srđu. Ranijih godina Goranovci su imali čast pjevati uz jednog od najpoznatijih tenora na svijetu Andreu Bocellija. A kakvi bi to pjevači bili da nisu zdušno pjevali navijačke i domoljubne pjesme kad su Vatreni kročili prema srebru.

Slijede Berlin, Biseri sakralne glazbe, Holst i Dvořák

U planu su a capella Biseri hrvatske zborske sakralne glazbe u Sisku, Zagrebu, Rijeci i drugim gradovima. Prvi koncert sa Zagrebačkom filharmonijom je 19. studenoga – Holst: Planeti, a pjevaju samo djevojke. U prosincu IGK putuje u Berlin na festival ChoralSpace Winter Festival. U travnju u Lisinskom na programu su Dvořák i Stabat Mater.

”Nije važno jesi li učenik, student, profesor, liječnik, odvjetnik, inženjer, arhitekt, prodavač, glazbenik. Upoznaj nove ljude, nakloni se pljesku publike, putuj s velikom ekipom i doživi svjetla pozornice’’, poručuju iz IGK predvođeni maestrom Lukom Vukšićem te pozivaju na drugu audiciju u utorak na FER-u.


Komentari