VERN: Održan panel s ministrom Tomislavom Ćorićem „Mladi i (ne)zapošljavanje“

Vern

Uz Ministra su na panelu sudjelovale i predstavnice poslodavaca te akademskog sustava.

Povodom pokretanja prvog cjelovitog diplomskog stručnog studija u Republici Hrvatskoj, Upravljanje ljudskim potencijalima Veleučilišta VERN’, održan je javni panel pod nazivom „Mladi i (ne)zapošljavanje – više strategije, manje odljeva mozgova“.

Ministar rada i mirovinskog sustava, doc.dr.sc. Tomislav Ćorić ovom je prigodom istaknuo da Hrvatsku 2017. očekuje niz pozitivnih trendova, kao što su projicirana stopa rasta BDP od visokih 3,1%, rekordna turistička sezona, nastavak i konačna stabilizacija javnih financija, činjenica da je u ovom trenutku otprilike 20.000 oglašenih radnih mjesta kroz sustav HZZ-a, što sve skupa otvara jasniju i bolju perspektivu mladima, ali i ostalim dionicima tržišta rada.

Ministar je podsjetio kako je Vlada nedavno predstavila paket mjera aktivne politike zapošljavanja, za čije je provođenje predviđeno 1,5 milijardi kuna, koji se sastoji od potpora za: zapošljavanje, usavršavanje, samozapošljavanje, obrazovanje nezaposlenih, osposobljavanje na radnom mjestu, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, javne radove, očuvanje radnih mjesta i tzv. stalne sezonce.

Uz Ministra su na panelu sudjelovale i predstavnice poslodavaca te akademskog sustava, Nataša Novaković, direktorica za radne odnose i ljudske potencijale u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Ivana Krajinović, direktorica ljudskih potencijala Styrie Hrvatska te Kristina Priseker, savjetnica za programsko vođenje VERN’ovog studija Upravljanje ljudskim potencijalima.

Iako su se panelisti složili da opće okruženje u ovom trenutku nije stimulativno, a odražava se kroz trendove kao što su iseljavanje i negativan prirast stanovništva, neusklađenost obrazovnog sustava i tržišta rada te ograničene mogućnosti privlačenja stranih radnika u Hrvatsku, zaključuju kako je upravo strateški odnos prema upravljanju ljudskim potencijalima ključan kako bi se osigurala dugoročna perspektiva organizacija u privatnom i javnom sektoru.

Posebno su istaknuli kako su unatoč trenutnoj situaciji mnoge organizacije ušle u fazu intenzivne kolaboracije na razini obrazovanje – poslodavci – posloprimci, čime pronalaze brojna efikasna rješenja kojima uspješno balansiraju između ponude i potreba za zapošljavanjem te razvojem ljudskih potencijala. Ova kolaboracija često rezultira direktnom suradnjom poslodavaca i obrazovnih institucija, koja objema stranama omogućuje brži transfer primjenjivih znanja i vještina te olakšava integraciju mladih u svijet rada.


Komentari