Veljača o važnosti građanskog odgoja: ‘Dječaci i djevojčice kod nas ne znaju što je seksualno nasilje’

Foto: Facebook/ #Spasime

Aktivistica i spisateljica Jelena Veljača gostovala je u Pressingu N1 televizije, te je komentirala aktualnu situaciju koja je potresla Hrvatsku i čitavu regiju u proteklih nekoliko dana. Riječ je seksualnom uznemiravanju, koje je sudeći prema brojnim svjedočanstvima i prijavama, nažalost sveprisutno u našem društvu.

Upitana jesu li institucije problem, ustvrdila je kako “institucije ne mogu pratiti sve ove valove, sve ove promjene. one si zapele u nekom dobu, da namjerno ili slučajno ja o tome ne mogu suditi”, te je pojasnila zašto smatra da je tome tako: “Čak i da dođete do pojedinca koji želi pomoći, on ne može sam pokrenuti sustav odnosno ona, najčešće su to ipak žene ,tako da čini mi se da je to jedan od ključnih problema, i “Nisam tražila”, pa čak i našeg “Spasi me”, jer institucije ne znaju, ne želim ih opravdati, jer one bi trebale znati i pronaći kako, ali to je ta paradigma koja nikako da se preokrene. te institucije žive za nas, a mi još uvijek živimo u svijetu gdje se bojimo institucija i to nije slučajno, jer se one tako postavljaju”

Upitana što misli o tome da se silovanje i seksualno uznemiravanje moraju prijaviti unutar 90 dana inače prijave budu odbačene, dodala je kako je u razgovoru s dva hrvatska ministra došla do zaključka kako će se to promijeniti.

“To je strašno. Mi smo u inicijativi “Spasi me” imali sastanak s dva ministra i pokazuju nevjerojatnu političku i osobnu volju da se nešto promijeni. Jedna od tema je bila ta s ministrom Malenicom, rekli su da je to neprihvatljivo i da se to mora mijenjati, zašto se to sad mijenja, ne znam. Tri mjeseca ljudima treba da uopće znaju tko su, da prepoznaju nasilje,…da ne govorim o stigmatizaciji i potrebi da vas okolina ne osudi, kako ćete reći partneru, partnerici, djeci,…tri mjeseca su prekratak rok i to će se promijeniti, potpuno sam sigurna u to”, dodala je Veljača.

Zašto žrtve godinama šute?

“To pitanje je za mene osobno nemeza. Čini mi se da sam nekako iscrpila samu sebe odgovarajući na to pitanje. Svi koji postavimo to pitanje smo suodgovorni o tome zašto žrtve šute. Žrtve šute iz užasno puno razloga. Psihologija žrtve je jedno specifično kompleksno područje i mislim da jedino što trebamo sad znati je da žrtva može progovoriti onda kad je spremna i tu bi stala”, odgovorila je Jelena.

O tome koliko je bitan element velikog autoriteta nam žrtvama, primjerice u žrtve koja je od svoje 11 godine bila u bliskom kontaktu s osobom koja ju je sa 17 godina zlostavljala.

Ovo je zločin nad zločinima. To se u terminologiji zove “grooming”, pripremanje žrtve na zlostavljanje. U trenutku kad se dogodi zločin žrtva misli da je ona kriva. Gotovo svako seksualno zlostavljanje događa se u krugu povjerenja, a ne kako mi mislimo –  netko te lupi toljagom i odvuče u grm. Čitatelji gledatelji to ne žele čuti. To su osobe od povjerenja”, komentirala je Veljača.

“Tako funkcionira “sexual abuse” u većini slučajeva. Žrtve nakon tog traumatičnog iskustva trebaju puno godina dok to mogu reći”, dodala je.

Glumice mogu odglumiti da su žrtve zlostavljanja

Veljača je upitana za komentar jednog beogradskog odvjetnika kako glumice mogu odglumiti zlostavljanje kazala je: “Kad sam vidjela screenshot te izjave učinilo mi se da je to neki troll, međutim nije. Smatram to suludim, uvredljivim za sve glumice i glumce. Nisam sigurna da bi to ni na jednom sudu prošlo. Meni se to čini kao smiješna pretpostavka. Apsolutno nitko ni glumice ni žene bilo koje druge profesije o seksualnom zlostavljanju ne lažu samo tako. Jednaki broj ljudi laže o tome je li im ukraden sat ili su silovani, a puno manje žena i muškaraca progovori o tome jesu li silovani, a kamoli jesu li seksualno uznemiravani”

Upitana kako komentira prijave na njenom fakultetu Akademiji dramskih umjetnosti, komentirala je kako je ona nije imala takvih iskustava osobno, što ne znači da se takve stvari nisu događale.

“Ja apsolutno podržavam svim svojim bićem dekonstrukciju tih nekih što očinskih figura, što figura moći, pa i na Akademiji. Ako su studentice to doživjele te ljude trebati osudit i maknuti s Akademije da bi Akademija bila ponovo sigurno mjesto kao što bi i trebala biti”, kazala je.

Komentirala je i profesoricu koja je na predavanju studentici objašnjavala kako seks ne treba glumiti.

“To je apsolutno šokantno. Ja znam za takav slučaj na snimanju serije, koji se dogodio jednom mom kolegi na snimanju.”, započela je Veljača koja je kazala kako je njenom kolegi redateljica kazala kako ne mora glumiti seks jer je asistentica prostitutka.

“Nadala sam se da je izoliran slučaj, sad vidim da očito to nije i znam o kojoj je profesorici riječ, odnosno žrtva mi se javila u inbox i nadam se da će profesorica biti sankcionirana”, prokomentirala je slučaj prijave profesorice.

Vezano za policajca koji je nastavio raditi usprkos prijavama dodala je kako “institucije nisu spremne na borbu ove vrste, a trebale bi jer će toga biti sve više”

Upitana gdje je granica flerta i seksualnog uznemiravanja kazala je kako se više ne smije seksualno uznemiravati žene.

“Seksualno uznemiravanje i seksualno zlostavljanje, citirala je riječima nedavno preminule Mire Furlan od prije dvije godine: “Zrak koji smo disale. Ona je govorila dakako o svom, pa i mom posljedično zvanju, ali ne samo o tome. Govorila je kako je biti žena. Da seksualno uznemiravanje je bio zrak koji smo disale, nisam sigurna da je ovo kraj, ali je početak kraja promjene”, kazala je te dodala:

“Granica je consent. Dakle granica je takozvani pristanak”, te između ostalog dodala da “ako je žena u grudnjaku i gaćama i kaže želim da staneš i ako muškarac ne stane to je i dalje seksualan “abuse”.

O prijavama na HRT-u i suočavanju žrtve i zlostavljača

“To je upravo ono o čemu mi, “Spasi me”, stalno govorimo. To je suočavanje žrtve s nasilnikom koji se non stop ponavlja. Dakako da ona nije smjela biti na tom sastanku. Uopće, zašto su oni suočeni? Pročitala sam da su odbačene njene prijave bez istrage. Ne znam detalje pa ne bih mogla komentirati, ne znam je li novinarka podnijela službenu prijavu”, kazala je te dodala kako “HTV nije poznat kao mjesto gdje se osuđuje ili ne tolerira nasilje, to je možda isto odgovor”

Je li rješenje protiv patrijarhata, ili kako Veljača kaže “matrice patrijarhata” građanski odgoj?

“Bio bi savršen dio rješenja, ali on se uvijek pretvori u neku političku borbu. Trebali bi ozbiljno analizirati zašto je to tako. Ja sam apsolutno za to da se uvede, ja volim reći seksualno odgoj, jer mi moramo u diskursu početi stvari nazivati pravim imenom. Dječaci i djevojčice u Hrvatskoj ne znaju što je seksualno uznemiravanje. Roditelji ne znaju. Djeca s kojima roditelji razgovaraju, koji imaju neki uvid u te teme, to su privilegirana djeca, ali neće oni biti isključivo članovi društva. Tu mi nije jasno zašto kad dođemo do građanskog odgoja i neke reforme, zastanemo na političkim bitkama. jer se pravi rezultati reforme mogu vidjeti nakon duga niza godina, a taj ministar koji je uveo reformu, a oni svi brzo trebaju političke bodove, je li to zato što je kaptol još uvijek u visokom političkom establishmentu, iako to ne bi trebao biti?”, upitala se Veljača.

O konstataciji pojedinaca kako muškarci ne mogu biti silovani, najprije je voditelj kazao kako je ostao šokiran komentarima nekih obrazovanih ljudi, a Veljača se nadovezala:

“Mislim da je ljudima jako teško vjerovati u takve priče generalno, oni bi najradije da žena nije silovana”, dodala je kako je takva konstatacija “notorna glupost”, te kazala:” Ima tu nešto iznimno patrijarhalno, nije to pitanje samo fizičke prirode nego je pitanje kako je moguće silovati nekog tko bi trebao biti snažan, jak, bez problema, pa čak i neželjeni seks, stavljam ovdje naglaske, jer bi muškarci kao trebali biti spremni na seks uvijek. To je od onog “muškarci ne smiju plakati, cmizdriti”, onda valjda dođemo do toga da muškarca ne može silovati”, pojasnila je Veljača.

Upitana zašto je zadovoljna premijerom Plenkovićem dodala je, kako je za razliku od bivše predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović nije simbolično iskazao spremnost na suradnju i pomoć. Dodala je kako su se, prema njenim riječima, na sastanku s tadašnjom predsjednicom RH umjesto konstruktivnog sastanka “samo slikali”.

O sigurnim kućama

“Potpisani su ugovori za dvije županije i ugovor za preostale 4 županije su upravo u procesu, Pronađena su  i osigurana sredstva, mislim da su u pitanju dodatna 44 kreveta koja su se otvorila. Da to je puno prekasno, ali svejedno se dogodilo, ali dogodilo se nešto puno važnije od toga, dogodio se dijalog. Kad je ministar Aladrović preuzeo ovaj sektor socijale, ja sam mislila da se to nikad neće dogoditi, no dogodilo se to da imamo preko puta nekoga tko doista želi razumjeti  i riješiti problem., tako da smo mi s ministrom Aladrovićem napravili ogromne stvari za žrtve zlostavljanja. Radi se o zakonskim izmjenama baš o ova tri mjeseca o kojima smo govorili, radi se o mjeri izdvajanja nasilnika, na čemu mi inzistiramo od prvog prosvjeda, samo se treba pronaći pravni put”, otkrila je Veljača.


Komentari