Veliki val zapošljavanja u ZET-u: ‘Premalo je vozača, konstantno rade prekovremeno, i po deset dana u komadu’

Ivan Klindić

Trenutno u ZET-u radi 1050 vozača autobusa

ZET planira do kraja godine zaposliti još 100 dodatnih vozača autobusa, kako bi se smanjio pritisak s postojećeg voznog kadra.

Ovaj tjedan je Ljuba Romčević Žgela, direktorica spomenutog poduzeća, uputila gradonačelniku Milanu Bandiću zahtjev za odobrenjem zapošljavanja novih 50 vozača autobusa. Razlog velikog proširenja je prevelik broj prekovremenih sati kod vozača kao i manjak slobodnih dana.

“Vozači konstantno rade prekovremeno, a zna se dogoditi da rade i po deset dana u komadu. Novi radnici će uvelike smanjiti pritisak s naših vozača, što će samim time dovesti i do veće sigurnosti u prometu za naše putnike”, izjavio je za Jutarnji list Anto Jelić, predsjednik Sindikata ZET-a.

Ovo će biti drugi veliki val zapošljavanja u ZET-u, jer je ranije već odobren zahtjev za dolaskom 25 novih vozača i 25 novih parkirača. U tijeku je odabir kandidata, a očekuje se da će za otprilike dva tjedna novi zaposlenici doći na svoje novo radno mjesto u ZET-u.

Parkirači će u početku raditi samo u garaži, ali dio onih koji imaju jednogodišnje iskustvo upravljanja vozilom D kategorije nakon što obuče novozaposlene parkirače bit će premješten u prometne pogone.

Trenutno u ZET-u radi 1050 vozača autobusa, ali Jelić ističe kako je to i dalje premalo ljudi te da će vozači opet morati raditi prekovremeno.

“U posljednja dva tjedna otišlo je 15 vozača koji su dali otkaz i otišli u druga zanimanja ili čak u inozemstvo. Isto tako, krajem godine će oko 70 vozača otići u mirovinu čime će se opet stvoriti manjak ljudi”, istaknuo je Jelić i dodaje da će do kraja godine tražiti da se zaposli još vozača, piše Jutarnji list.


Komentari