Veliki uspjeh hrvatskih znanstvenika: Profesorica s Filozofskog i njezin tim dobili 2 milijuna eura

Snimio: Bruno Konjevic / CROPIX

Filozofski fakultet u Zagrebu je objavio kako je njihova profesorica Jasenka Gudelj, s Odsjeka za povijest umjetnosti, prva hrvatska znanstvenica iz područja društvenih i humanističkih znanosti čiji je prijedlog istraživanja Europsko znanstveno vijeće (ERC) odabralo za financiranje, javlja Telegram.

ERC će njezino istraživanje financirati s dva milijuna eura. Projekti ERC-a smatraju se najznačajnijim znanstvenim projektima koji se dodjeljuju znanstvenicama i znanstvenicima koji se ističu izvrsnošću u svojem području istraživanja.

Projekt profesorice Gudelj, u kojem će sa svojim timom istražiti arhitektonsku kulturu na istočnom dijelu Jadrana od 15. do 18. stoljeća koristeći nove metodološke postupke i digitalne alate, odabran je u elitno društvo 78 projekata od 674 prijavljenih u području društvenih i humanističkih znanosti.

“Moj tim i ja smatramo da će rezultati petogodišnjeg rada pomoći u zaštiti i vrednovanju ranonovovjekovne arhitektonske baštine Jadrana. Uzbuđeni smo zbog ovog uspjeha i mogućnosti koje su nam sada otvorene”, naglašava profesorica Gudelj, čiji će projekt financirati Europsko znanstveno vijeće kroz program Obzor 2020., tj. fond vrijedan 600 milijuna eura.

Osim voditeljice Gudelj, istraživački tim još čine Ana Marinković i Neven Jovanović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Laris Borić sa Sveučilišta u Zadru te još pet mladih znanstvenika koji će se zaposliti na projektu. Upravo su radna mjesta za mlade istraživače dodatna vrijednost projekta.

“Kolegica Gudelj je ovime pokazala, osvajajući zapravo Filozofskom fakultetu ‘znanstvenog oskara’, da se i u Hrvatskoj može raditi vrhunska znanost, te da su hrvatski istraživači iz područja društvenih i humanističkih znanosti konkurentni na europskoj i svjetskoj razini, iako u domaćoj javnosti to nije dovoljno prepoznato”, ističe Dragan Bagić, prodekan za znanost i međunarodnu suradnju Filozofskog fakulteta.

Tijekom trajanja projekta, tim profesorice Gudelj surađivat će i s Arheološkim muzejom Istre u Puli, Hrvatskim muzejom arhitekture HAZU, Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu i još nizom domaćih i stranih institucija. S Filozofskog fakulteta ponosno naglašavaju kako je dobivanje ovoga projekta “svjetski uspjeh ne samo za dr. sc. Jasenku Gudelj i njezin tim, već i za Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu te hrvatsku humanistiku u cjelini”.


Komentari