VELIKI UDARAC ZA BIVŠU ZVIJEZDU NOVE TV: Osuđena uvjetno na 10 mjeseci zatvora

Ivana Paradžiković (Foto: Neja Markicevic / CROPIX)

Novinar Ivan Čorkalo i bivša urednica i voditeljica Provjerenog, emisije na Novoj TV, osuđeni su na po 10 mjeseci uvjetnog zatvora.

Razlog tome je počinjenje kaznenog djela “povrede tajnosti postupka” u kojem je dijete bilo žrtva seksualnog delikta od strane člana obitelji.

Kako prenosi Večernji, fokus priloga bio je na propustu Centra za socijalnu skrb u zaštiti djeteta, a kako je pojasnila sutkinja, “bez obzira na sve” su objavili iskaz djeteta.

Novinar Ivan Čorkalo i urednica Ivana Paradžiković nepravomoćno su uvjetno osuđeni na po 10 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine.

Iako su prvotno trebali dobiti osam mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine, uložili su prigovor na kazneni nalog pa je postupak nastavljen suđenjem.

Kako doznaje Večernji, za razliku od njih, blaža kazna postala je još 2020. pravomoćna za odvjetnika i člana obitelji djeteta zbog odavanja tajni novinarima iz kaznenog postupka.

Kazneni zakon je ovdje vrlo jasan i za povredu tajnosti postupka može se izreći do tri godine zatvora i onome “tko bez dozvole suda objavi tijek postupka koji je po zakonu tajan ili je odlukom suda proglašen tajnim, ili tko bez dozvole suda objavi tijek kaznenog postupka prema djetetu, kaznenog postupka za kazneno djelo počinjeno na štetu djeteta ili postupka u kojem se odlučuje o zaštiti prava i interesa djeteta ili objavi odluku u tom postupku”, navodi se.

U prilogu koji je emitiran izmijenili su glas roditelja djeteta, a sakriveno im je i lice. Izjavu su dala i dva člana šire obitelji čiji identite nije skriven jer su mislili da ih zbog drugačijeg prezimen anije moguće povezati s djetetom.

Novinar Ivan Čorkalo se branio kakoje fokus priloga bio na propustima koji su se dogodili, a na uredničkom je kolegiju procijenio kako je to tema od javnog interesa te da se u tom slučaju ide “bez obzira na sve”.

Bivša urednica Ivana Paradžiković rekla je kako je identitet djeteta već bio poznat svima u selu te da ga oni nisu mogli otkriti te da su ih mještani i zvali. Također, navela je kako nisu u prilogu spominjali ime mjesta.

Izjavila je i kako nije znala da ne smije iznositi dokumentaciju iz sudskog spisa te je napomenula kako se ne osjeća krivom jer smatra da su pridonijeli zaštiti prava djeteta, kao i tome da istina izađe na vidjelo.

Čorkalo je rekao kako mu je dijelove spisa dao član šire obitelji osobe koja je optužena za seksualno nasilje nad djetetom te kako je u prilogu izražena sumnja je li on počinitelj. Fokus im je, kako su naveli, bio na postupanju Centra za socijalnu skrb jer, kako su naveli, dijete nije na vrijeme zaštićeno.

Agencija za elektroničke medije je zbog emitiranog priloga izrekla upozorenje Novoj TV, a naveli su kako se moglo identificirati dijete. Slično razmišljaju i iz HND-a te navode kako su ‘povrijedili  univerzalna etička načela novinarske profesije neprimjerenim izvještavanjem o seksualnom nasilju nad djetetom.’

Sutkinja im je za olakotno uzela što im je motiv bio ukazati na propuste državnih instititucija u zaštiti djeteta, da oboje imaju dijete, i da nisu osuđivani.

U prilog im nije išlo to što su povrijedili privatnost djeteta. Oboje se mogu žaliti na izrečenu presudu.


Komentari