VELIKI PROMETNI KAOS U ZAGREBU! Vozači bijesni: ‘Auti nemaju kuda, gužve su sve veće, a nitko ne reagira’

Petar Glebov/PIXSELL

Prometni kaos nastao je zbog radova na Bukovačkoj, sav se promet preusmjerio na okolne uličice koje ne mogu podnijeti toliki priljev automobila.

U Zagreb je stiglo ljeto, a s ljetom već prema tradiciji stigli su i radovi na cestama. Vjerojatno zbog računice kako je dosta Zagrepčana na godišnjem odmoru i kako će zbog toga ulice biti znatno praznije, uvriježila i ta tradicija nagomilanih radova u lipnju, srpnju i kolovozu. No, nisu baš svi na godišnjem cijelo ljeto, štoviše, gužve su i dalje svakodnevne pojava, a kada krenu radovi na više ključnih prometnih točaka, gdje dnevno prodefiliraju tisuće automobila, nastane kaos.

Radovi na Bukovačkoj uzrokovali prometni kaos

Baš je jedan takav kaos nastao zbog radova na Bukovačkoj cesti na dijelu od Petrove ulice do Maksimirske ceste. Naime, radovi su zatovrili ove dvije ulice (Bukovačka, Petrova) za sav promet i preusmjerili ga na okolne uličice. Promet je u tom dijelu grada izrazito gust jer se tim cestovnim pravcima kreću svi stanovnici Maksimira, Svetica, Bukovca, Ravnica, a zatvaranjem obaju prometnih “žila kucavica” i preusmjeravanjem na okolne ulice stvorile su se neviđene gužve. Isto tako spomenimo kako zbog tih radova ispašta i gradski prijevoz, kako onaj tramvajski tako i onaj autobusni.

Radovi traju od subote 2. srpnja, a završit će, ako sve bude gotovo u roku, u srijedu 6. srpnja u pet ujutro. Zagrepčani će do tada morati putovati obilaznim pravcima, Bukovačka cesta – Petrova – Jordanovac – Maksimirska cesta i obratno.

FOTO: Facebook: 'Zakaj volim Zagreb'/ Tanja Nemec
FOTO: Facebook: ‘Zakaj volim Zagreb’/ Tanja Nemec

“Već dugo nisam doživio ovakve gužve”

No, već za vikend, kada je promet uvijek rjeđi, vidjelo se kako prometna regulacija neće funkcionirati. Naime, promet koji stiže iz Dubrave i Sesveta prema Kvatriću po Maksimirskoj dodatno je zagušen svim automobilima koji pristižu iz Jordanovačke, Mašićeve, Hramabašićeve, Šulekove, odnosno tih sporednih ulica koje su preopterećene preusmjeravanjem s Bukovačke i Petrove.

“Ovo je nevjerojatno, inače mi do posla treba pola sata, a samo sam po Jordanovačkoj vozila 15 minuta, a onda sam došla na Makismirsku. Tamo je bio kaos. Htjela sam po Harambašićevoj, ali i tamo je bila gužva. Jednostavno nismo imali kuda“, rekla nam je Maja.

Zbog golemog broja automobila i tramvajski promet je usporen, od Jordanovačke do Kvatrića nekima je trebalo gotovo pola sata. “Nisam doživio već dugo ovako o nešto. Sjeo sam u tramvaj kod križanja Maksimirske s Jordanovcem, jedva smo prošli taj semafor. Auti se voze po tramvajskoj liniji jer nemaju gdje drugdje. Do Kvatrića smo putovali skoro pola sata. Ne znam samo kako je onima koji idu iz Dubca ili negdje iz Dubrave tramvajem prema gradu, ali znam da na posao neće doći na vrijeme”, rekao nam je Darko iz Maksimira.

Foto: Zagreb.info (Jordanovac i križanje Jordanovačke i Maksimirske)
Foto: Zagreb.info (Jordanovac i križanje Jordanovačke i Maksimirske)

Najgore je na križanju Jordanovačke i Maksimirske

Posebno je neugodno križanje Rendićeve i Jordanovačke, odnosno Jordanovačke i Maksimirske, na kojem se nalaze semafori koji nisu prilagođeni većim zastojima. Semafor na križanju Rendićeve i Jordanovačke u smjeru istoka i zapada propušta najviše pet automobila i to kada nije gužva, a onaj na Jordanovačkoj u smjeru sjevera i juga propušta desetak. Isto tako semafor na križanju Jordanovačke i Maksimirske ne može podnijeti tolike gužve i zbog toga se stvara “zmija” sve do rotora na Petrovoj.

“Ne znam kako ću danas do doma niti kad ću doći. Znam samo da sam jučer (u nedjelju) čekala 10 minuta u Rendićevoj da se kolona koja ide po Jordanovačkoj malo raširi kako bi mogla ući na Jordanovačku. Ma katastrofa. Trebali su to bolje regulirati”, kazala je Maja.

Situacija nije bolja niti na križanju Maksimirske i Svetica gdje se ne može proći ravno na Bukovačku, a sav promet preusmjeren je u smjeru zapada po Maksimirskoj.

FOTO: Facebook/Zvonimir Rozmaric
FOTO: Facebook/Zvonimir Rozmaric (Križanje Maksimirske i Svetica)

Kako nam kažu čitatelji, gužva u ponedjeljak (danas) trajala je sve od negdje sedam ujutro, a stanje se raščistilo tek negdje oko deset sati. No, pravi problem nastat će u poslijepodnevnim satima kada će se ljudi tim istim pravcima vraćati kućama.

Kako smanjiti gužve?

Iako radovi završavaju za dva dana, odnosno u srijedu, već je sada očito kako će stanovnici tog dijela grada imati dvodnevnu glavobolju. Potencijalne velike gužve bi mogla malo razblažiti policija ako na teren pošalje prometnu policiju koja bi na licu mjesta regulirala protok vozila. No, to ne znači kako gužvi neće biti, samo što će promet vjerojatno odvijati malo brže.

Iz policije, u trenutku pisanja ovog članka, nismo dobili odgovor na upit hoće li na teren poslati prometne policajce, odnosno, hoće li oni preuzeti regulaciju prometa na točkama gdje se stvaraju gužve.

>>> RADOVI NA BUKOVAČKOJ: Privremeno premještanje terminala Svetice

>>> PETROVA ULICA I BUKOVAČKA CESTA ZATVORENE ZA PROMET: Koristite obilazne pravce

>>> NAORUŽAJTE SE STRPLJENJEM: Svi radovi po Zagrebu popisani na jednom mjestu


Komentari