Veliki porast: Zagrepčani sve više koriste kokain

Tomislav Miletic/PIXSELL

Prema najnovijem Europskom izvješću o drogama konzumacija kokaina u Zagrebu i dalje je u porastu. Količina te droge u otpadnim vodama porasla je za 20-30 miligrama na 1000 stanovnika na dan. Porast koji je zabilježen u posljednje dvije godine veći je od sto miligrama, javlja Net.hr.  Analiza tragova kokaina u otpadnim vodama provedena je u okviru istraživanja koje je obuhvatilo nekoliko gradova te nadopunjuje rezultate istraživanja uporabe droga u populaciji.

Rastući dugoročni trendovi bilježe se za mnoge od 13 gradova za koje postoje podaci za 2011. i 2017. godinu. Ova istraživanja rade se prije svega kako bi se moglo raditi na prevenciji uporabe droge, kao i na liječenju ovisnika, objašnjavaju u Europskom agenciji za monitornig droga koja izrađuje ovo izvješće.

Svi detalji dijela izvješća koje se odnosi na Hrvatsku trebali bi biti predstavljeni idući tjedan na saborskom Odboru za zdravstvo. I dok istraživanje ukazuje na porast konzumacije kokaina u Zagrebu, podaci o potrošnji amfetamina i MDMA pokazuju određeni pad. 

Zanimljivo, Državno odvjetništvo je u svom izvješću o radu u 2017. godni objavilo da je policija lani prijavila svega sedam ljudi za organizirani kriminalitet vezan uz zlouporabu droga.

Komentari