Veliki planovi Šovagović Despot za HRT: Razdvojila bi televiziju u radio, digitalizirala sadržaj…To je Harry Potter sto godina prije Harrya Pottera

Foto: Instagram

Anja Šovagović Despot, poznata hrvatska glumica nakon godinu i pol dana od potresa vraća se u Zagreb. Stan njene obitelji oštećen je u potresu pa su privremeno dom pronašli na Braču, no uskoro bi se trebali skrasiti u novouređenom domu.

Za to vrijeme pak, i iz Brača je bila poprilično aktivna. Govori se naime da želi na čelo ravnateljice svog matičnog kazališta, Gavella, a kandidirala se i za glavnu ravnateljicu HRT-a.

U intervjuu za Jutarnji list govori kako je osim iz kazališta i s filma, bila i u Programskom vijeću HRT-a dva mandata, deset godina. “Bila sam i predsjednica Nadzornog odbora pa sam upoznata sa svim programskim i poslovnim izazovima s kojima se HRT nosi zadnjih 20-ak godina”, rekla je pa dodala kako nije televizijska glumica te takvu vrstu glume nikada nije voljela, ali da strast prema televiziji definitivno ima.

Veliki plan

“Medij je fenomenalan, a ne iskorištava dovoljno. Sad govorimo o televizijskom dramskom, igranom i dokumentarnom programu, na tome sam zapravo i bazirala svoj program”, navela je pa otkrila kakve bi poteze povukla na čelu HRT-a.

“Razdvojila bih televiziju i radio, koje je fuzionirao bivši direktor Radman, koji guše jedan drugog, smanjila bih faraonske ovlasti glavnog ravnatelja, pojačala ravnateljstvo, nadzorni odbor, dakle, konačno uspostavila timski rad”, ističe, a kao veliki plan iznosi i digitalizaciju arhivskih snimaka, videa, audiomaterijala i dokumenata. Rekla je kako hrvatski filmovi i TV sadržaj propadaju jer nisu digitalizirani.

’Harry Potter sto godina prije Harrya Pottera’

“I taj arhiv HRT-a je proglašen kulturnom baštinom i tako se prema njemu treba i odnositi. I onda, nestvarno zvuči da mi nemamo film ili dramsku seriju Krležinih Zastava. Ili film Povratak Filipa Latinovicza. Zašto nitko nije snimio Priče iz davnine Ivane Brlić Mažuranić? Šumu Striborovu? Ribara Palunka? Regoča? To je Harry Potter sto godina prije Harrvja Pottera”, tvrdi pa ističe kako je važno promovirati hrvatskog pisca jer je to važno za opstanak nacije, kulturni identitet. “Naravno da obožavam igrati Shakespearea, Kolovoz u okrugu Osage, ali ono što te čini autentičnim glumcem je tvoj jezik, tvoja dramska riječ”, zaključuje.

Inače, Šovagović Despot prije šest godina htjela je biti i na čelu ministarstva kulture, danas ministarstva kulture i medija. “Vodila sam Odbor za kulturu u HDZ-u i nisam mislila da bi to mogao biti uvod u ministarsko mjesto, sve dok se nije počelo spekulirati o tome. Ali u Hrvatskoj se tada Sabor samoraspustio, nije bilo Vlade, Tihomir Orešković je bio premijer… Nestvarna vremena. Pritisci da se učlanim u HDZ su bili veliki, što sam odbila”. tvrdi pa zaključuje kako je sve rekla odbijanjem ulaska u stranku.

“I danas mislim da ministru kulture najmanje treba članstvo u nekoj stranci. On to, po mom mišljenju, i ne bi smio biti”, navela je. Na mjesto ministra te godine, kako znamo, dolazi Zlatko Hasanbegović.

Povratak doma

Naposljetku, poznata glumica osvrnula se i na prethodnu godinu. “Život nam se preokrenuo dvaput: zbog korone i, drugi put, zbog potresa koji je jako oštetio naš stan. Prvih nekoliko mjeseci živjeli smo kod prijatelja, a onda smo otišli u Supetar gdje imamo kuću. Moje je kazalište, Gavella, jako stradalo u potresu, i zatvoreno je od 23.3.2020., djeca imaju online nastavu… i shvatili smo da nam je na Braču jako dobro, i dan po dan… ostali smo”, navodi pa dodaje kako su adaptirali potkrovlje iznad majčina stana te su radovi pri kraju.

“Uskoro ćemo se, nakon godinu i pol, konačno moći opustiti”, zaključuje.

Komentari