VELIKI PLAN ANKE MRAK TARITAŠ: Na 10.000 kvadrata želi smjestiti hospicij i specijalnu bolnicu

FOTO: Nacional.hr

Nakon 24 godine i potrošenih 160 milijuna eura, napušteni objekt Sveučilišne bolnice u Zagrebu služi tek kao zorni prikaz nesposobnosti upravljanja imovinom, gradskom i državnom.

Vrijedni objekt koji se dužinom prostire na oko 1,5 kilometara nije do sada dočekao svoju priliku, no izgleda da napokon dolazi do promjena, piše Večernji list.

Riječ je i o državnom projektu

Plan se mijenjao, od bolnice, ideje uređenja tehnološkog parka, pa do izgradnje terma Blato. No uređenjem Sveučilišne bolnice, Zagreb bi konačno riješio pitanje hospicija.

Ideja je to i prijedlog HNS-ove kandidatkinje za gradonačelnicu – Anke Mrak-Taritaš, koja je i sama radila na projektu izgradnje bolnice u Blatu, a cijelu je statiku izradio njezin muž. Prema izračunu, u prve dvije faze uređenja Mrak-Taritaš bi u funkciju stavila 10 tisuća od ukupno 250 tisuća četvornih metara objekta, za čije bi uređenje trebalo 1500 eura po kvadratu.


“Svaka od faza treba biti funkcionalna cjelina, neovisna o drugim dijelovima, te mora moći samostalno funkcionirati. Konkretno, u prvoj fazi uredio bi se prostor za rehabilitaciju i edukaciju djece i mladih s invaliditetom, odnosno prostor u koji bi se preselila specijalna bolnica za zaštitu djece s neurorazvojnom i motoričkim smetnjama, a u drugoj fazi prostor hospicija“, – kaže Mrak-Taritaš.

>>>SABLASNA ZGRADA NA JUGOZAPADU ZAGREBA: Trebala je predstavljati ponos, a danas je gradsko ruglo (FOTO)

Facebook
Facebook

Veliki potencijal

Prije bilo kakvih radova, poručuje, potrebno je riješiti imovinskopravne odnose.

“Sveučilišna bolnica je u Gradu Zagrebu, ali tu je riječ i o državnom projektu. Dakle, ili krenuti dalje s projektom Država/Grad, ili definirati ulogu grada Zagreba u istom”, kazala je i naglasila da je riječ o velikom potencijalu jer je prostor komunalno opremljen i izgrađena je sva potrebna infrastruktura.

U Zagreb su dolazile i delegacije stručnjaka iz Europe koje su pokušavale prezentirati neke nove ideje te se pregovaralo o dovršetku bolnice, za što je, prema nekim procjenama, trebalo oko 260 milijuna eura, dok neke procjene govore i o 500 milijuna eura potrebnih za cjelokupnu sanaciju.

No, dalje od procjena nije se došlo, kaže Taritaš. Koliko bi točno vremena bilo potrebno za ovakav veliki projekt, ovisilo bi o analizama postojećeg stanja, no bude li upornosti i želje, projekt bi se mogao realizirati.

>>>VELIKI INTERVJU ANKE MRAK TARITAŠ: Otkrila nam je što planira sa Zagrebom

Komentari