Velika nada za obitelji stradalih! Otvoren novi DNK laboratorij s najsuvremenijom opremom: Identifikacija posmrtnih ostataka bit će brža i efikasnija

Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL

Forenzički posao u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu postao je brži i efikasniji s otvaranjem novog DNK laboratorija s najsuvremenijom opremom. Projekt je osigurala Vlada, a vrijedan je pet milijuna kuna. Slični laboratoriji postoje u Splitu i Osijeku.

Ovo je ujedno i velika nada za obitelji stradalih u Domovinskom ratu jer će se time olakšati identifikacija posmrtnih ostataka. Za čak 1886-ero osoba i dalje se traga.

”Koristim ovu priliku i apeliram na sve članove obitelji koji to dosad nisu učinili da daju uzorke krvi za potrebe identifikacije njihovih najbližih”, izjavio je Tomo Medved, potpredsjednik Vlade.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, kaže kako su svjesni da nikada neće bit svi indentificirani, ali da je cilj da što veći broj obitelji dostojno pokopa svoje najmilije.

”Dakako da će nam ova nova tehnologija pomoći obzirom da ima mogućnosti koje dosadašnjim instrumentima i tehnologijom nismo mogli utvrditi identitet za neke slučajeve”, rekla je za RTL vijesti Monika Karija Vlahović, forenzičarka u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku.

Ova suvremena oprema omogućit će masovno paralelno sekvencioniranje u forenzici što će pomoći pri identifikaciji nestalih, utvrđivanju očinstva i slično.

Zahvaljući modernoj opremi sada će s moći izolirati genomska DNA iz uzoraka jer se analizira cjelokupni mitohondrijski genom. Isto tako, više nije potrebna usporedba bližeg srodnika da bi se identificirala osoba.


Komentari