VELIKA BORBA ZA ZAGREB! Pobjednik I. izborne jedinice očit, u II. se vodi bitka (FOTO)

Facebook

Istraživanje je provedeno metodom lice u lice na reprezentativnom uzorku građana za svaku izbornu jedinicu.

Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2015., pripremila veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica. Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos od 22. 10. – 2. 11. 2015. Istraživanje je provedeno metodom lice u lice na reprezentativnom uzorku građana za svaku izbornu jedinicu. Ispitanici su glasačke preferencije iskazivali putem metode tajnog izjašnjavanja. Uzorak u 1. izbornoj jedinici bio je 406 ukupno ispitanika s mogućnošću pogreške +/- 4,9 posto. Uzorak u 2. izbornoj jedinici je također 406 ukupno ispitanika s mogućnošću pogreške +/- 4,9 posto. Istraživanje donosi promišljanje birača dva tjedna prije izbora.

Prva izborna jedinica obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba.

Nova TV
Nova TV

Dva tjedna prije izbora, u prvoj izbornoj jedinici Domoljubna koalicija osvojila bi 24,40 % glasova, koalicija Hrvatska raste osvojila bi 36,67 % glasova, Most nezavisnih listi 14,81 % glasova, a koalicija Bandić Milan 365 i drugi 9,72% glasova. Govoreći u mandatima, te brojke znače sigurnih 4 mandata za Domoljubnu koaliciju, 7 mandata za koaliciju Hrvatska raste od kojih je 6 sigurno, dva sigurna mandata za Most nezavisnih listi i jedan siguran mandat za koaliciju Bandić Milan 365 i drugi. Ako se koalicija Hrvatska raste ne izbori za jedan manje izvjestan mandat, za njega se mogu izboriti Domoljubna koalicija koja bi time dobila pet mandata, ili Most nezavisnih listi koji bi onda imao tri mandata, ili koalicija Bandić Milan 365 i drugi za koju bi to bio drugi mandat odnosno ORaH koji bi dobio time jedan mandat.

Druga izborna jedinica obuhvaća istočni dio Zagrebačke županije, Koprivničko-križevačku županiju, Bjelovarsko-bilogorsku županiju i istočni dio Grada Zagreba.

Nova TV
Nova TV

Po stanju izbornih preferencija prije zadnjeg tjedna kampanje, po jedan siguran mandat u drugoj izbornoj jedinici imali bi Most nezavisnih listi s 7,26 % potpore birača i Živi zid s 8,02% glasova birača. U slučaju koalicije Hrvatska raste s 34,06% glasova, od šest mandata sigurno je njih pet, dok je u slučaju Domoljubne koalicije s 33,21% glasova, sigurno svih pet mandata.

U ovoj jedinici, koalicija Bandić Milan 365 i drugi s 6,31% glasova, prema promišljanju birača dva tjedna prije izbora, tek treba osvojiti jedan mandat. Za dva manje izvjesna mandata u ovoj jedinici, bore se četiri opcije. Ukoliko oni ne pripadnu koaliciji Hrvatska raste ili koaliciji Bandić Milan 365 i drugi, za njih se mogu izboriti Domoljubna koalicija koja bi time dobila i šesti mandat ili ORaH koji bi time dobio jedan mandat.

Promišljanja birača dva tjedna izbora pokazuju kako od ukupno 10 izbornih jedinica koje nose 140 mandata u Saboru, za 18 mandata postoji više pretendenata. Za manje izvjesne mandate, bitka će se tako voditi između Domoljubne koalicije, koalicije Hrvatska raste, Most nezavisnih listi, koalicije Bandić Milan 365 i drugi, koalicije IDS-PGS-RI, Živog zida, HDSSB-a, ORaH-a i koalicije NAPRIJED HRVATSKA! – REFORMISTI i drugi.


Komentari