VELIKA BITKA ZA GRAD ZAGREB! Tuđman protiv Leke, Reiner protiv Milanovića

Grad Zagreb obuhvaća područje I. i II. izborne jedinice.

Nije tajna kako su glasovi Zagrepčana na posljednjim održanim predsjedničkim izborima presudili izbore, odnosno pobjedu odnijeli u ruke Kolinde Grabar Kitarović kao kandidatkinje Hrvatske demokratske zajednice. Na nadolazećim izborima će se prema svim postojećim izračunima i analizama ponoviti isti scenarij pa upravo zato ne čudi kako su sve stranke dobro promislile koga će staviti kao noseće ime svoje izborne liste za područje prve i druge izborne jedinice.

Tako će se za glasove birača u Gradu Zagrebu žestoko boriti HDZ-ov Željko Reiner kao nositelj liste za I. izbornu jedinicu, dok će mu se s druge strane suprostaviti SDP-ov Zoran Milanović, odnosno aktualni premijer.

Međutim, pravo iznenađenje (barem što se tiče HDZ-ovaca) dogodilo se u II. izbornoj jedinici gdje je umjesto generala Markača (koji je kandidaturu navodno odbio zbog zdravstvenih tegoba) postavljen sin prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, Miroslav Tuđman. Iako se još do jučer nagađalo kako će nositelj liste, ukoliko Markač odbije njihov prijedlog, biti aktualni predsjednik GO HDZ-a Grada Zagreba Andrija Mikulić čini se kako je šef HDZ-a ipak odustao od ove ideje te u drugu izbornu šalje Tuđmana. Zvučnije ime sigurno je bio jedan od glavnih razloga zbog kojih se predsjedništvo odlučilo za Tuđmana, a ne zaboravimo kako se upravo Mikulića i kritiziralo zbog nevođenja računa o ”imenima” i kompetenciji kandidata koje je njegov gradski odbor predložio za Hrvatski sabor. Naime,zastupnici poput Domagoja Ivana Miloševića, Jasena Mesića i Davorina Mlakara ova gradska organizacija HDZ-a ili nije predložila za listu ili ih je pak stavila na neizgledna mjesta za prolaz.

Iz vrha stranke su poručili kako se trebalo voditi računa o struci jer primjerice, Milošević je dobar kad treba raditi na gospodarskom programu, nastupati po televizijama, davati izjave, a nitko od kolega ga nije kandidirao. S druge strane, Jasen Mesić kao bivši ministar kulture, ali i Mikulićev prethodnik na čelu zagrebačkog HDZ-a, sigurno je jedno od imena koji bi glasači prepoznali i koji je ne zaboravimo, također svojevremeno bio kandidat za gradonačelnika grada Zagreba. Davorin Mlakar kao saborski zastupnik HDZ-a javnosti je postao prepoznatljiv pogotovo u posljednje vrijeme i to upravo zbog kritika na račun premijera Milanovića.


Tuđman će se u II. izbornoj jedinici tako suočiti s aktualnim predsjednikom Hrvatskog sabora, Josipom Lekom. Prema svemu sudeći, bitka u ove dvije izborne jedinice bit će i više nego neizvjesna jer ne zaboravimo, unatoč negativnom imidžu i lošem rejtingu Zagrepčani su u većini slučajeva svoj glas davali SDP-u. Međutim, izgledno je kako bi se scenarij s predsjedničkih izbora još jednom mogao ponoviti, posebno ako uzmemo u obzir kako aktulani premijer ne uživa veliku potporu SDP-ove gradske organizacije u Zagrebu o kojoj ovisi uspješnost ili neuspješnost njihovih stranačkih aktivnosti, odnosno Milanovićeve kampanje.

Komentari

loading...
-->