Veleposlanstvo Češke komentiralo mogućnost preimenovanja Masarykove ulice

Wikipedia

Nakon micanja Trga maršala Tita, mnogi su se zapitali je li Masarykova ulica sljedeća.

Iz Veleposlanstva Republike Češke rekli su nam kako pažljivo prate medijsku i političku diskusiju s temom preimenovanja javnih prostora u glavnom gradu Zagrebu, između ostalog i ponovljeni pokušaj preimenovanja Masarykove ulice u centru grada. No, s obzirom na unutarnje – hrvatsku narav ove diskusije, neće se u nju ni na koji način uplitati.

“Veleposlanstvo Republike Češke posvećuje se aktivnostima usmjerenim na daljnje produbljivanje i intenziviranje suradnje između dvije zemlje i dva prijateljska i bratska naroda – Hrvata i Čeha, koje uzajamno povezuju stoljeća kulturne, političke i gospodarske suradnje. U tom je duhu protekla i državna posjeta predsjednika Republike Češke u Zagrebu u ožujku ove godine.

Bliskost naših odnosa naglašena je postojanjem nacionalnih manjina obaju naroda u drugoj zemlji. Za nekoliko dana ćemo zajedno s pripadnicima češke manjine i Hrvatskim društvom prijatelja Republike Češke obilježiti 80. obljetnicu smrti prvog čehoslovačkog predsjednika Tomáša Garrigue Masaryka“, napominju u Veleposlanstvu.

Hoće li i ovaj pokušaj micanja Masaryka propasti kao i dosadašnji, ostaje nam vidjeti.


Komentari