Većina ih trune u garaži: Još jedna sjajna investicija ZET-a

Screenshot: ZET

Šetnjom po Gornjem gradu posljednjih dana zagrepčani su mogli ugledati dosad neuobičajen prizor. Riječ je o ZET-ovim ‘turističkim vozilima’, odnosno električnim golf-autićima koji mogu prevoziti 5 putnika.

Vozila su kupljena i predstavljena još u studenom prošle godine, a prema izvornom planu trebala su krenuti u pogon 1. prosinca i obogatiti ponudu zagrebačkog adventa. Naravno, nije potrebno biti auto-moto stručnjak da bi shvatili da vozilo koje je potpuno otvoreno na 3 strane, ima kotače manje od skutera i jako nizak ovjes nije baš najprimjerenije za zagrebačku zimu. Shvatili su to i u ZET-u pa su vozila, njih čak 12, ubrzo vraćena na zimski san na Ljubljanici (Remizi).

Predstavljanju u studenom i svečanom puštanju u rad nazočio je tada i gradonačelnik Milan Bandić.

“Zagreb kao najbolja europska adventska turistička destinacija protekle tri godine stalno podiže letvicu i obogaćuje turističku ponudu. Iako se više ne možemo kandidirati u toj kategoriji, i dalje ćemo nastaviti s proširenjem ponude pa u tom kontekstu treba promatrati i nabavu ovih vozila”, rekao je tada Bandić.

Početkom kolovoza vozila su opet puštena u pogon, barem dva komada. Jedno vikendom i blagdanom kruži oko Jaruna, a drugo po gornjem gradu. Naravno, ako vremenski uvjeti to dopuste, jer vozilo baš i nije iskoristivo čak i po najmanjim oborinama.

Kako prenosi Net.hr, ideja za nabavu ovih vozila nije ni nastala u ZET-u, već je bila narudžba Gradske uprave i Turističke zajednice grada Zagreba, koju predvodi Martina Bienenfeld inače osobna prijateljica gradonačelnika i nositeljica liste njegove stranke na izborima za EU parlament. Lista je inače osvojila 1,97% glasova.

Početkom srpnja 2018. ZET je potpisao ugovor s tvrtkom TM Zagreb d.o.o., Susedsko polje 53 iz Zagreba, ovlaštenim predstavnikom za yamaha vozila, poznatom prije svega po Yamaha motorima. U njihovom asortimanu nalaze se i dotična vozila, a prema ugovoru potpisanom 3. srpnja, ZET je pristao na cijenu po vozilu (s PDV-om) od 241 052 kn. Za 12 vozila to je ukupnih 2 892 300 kuna s PDV-om. Zanimljivo, identično vozilo na stranici yamaha.com.hr stoji 125 202 kuna, odnosno upola manje.

“Vozila su opremljena dodatnom opremom prema zahtjevima natječaja”, odgovrila je Andrea Tatalović iz TM Zagreba na upit o većoj cijeni vozila. Osim oslikavanja vozila zagrebačkim bojama i motivima, nije poznato o kakvoj se dodatnoj opremi radi.

U svakom slučaju, građani Zagreba platili su dva i pol milijuna kuna za 12 golf-autića od kojih većina samo smeta funkcionalnijim vozilima u garaži.


Komentari