Večernji piše kako je Tomaševićev čovjek u Holdingu u sukobu interesa zbog Arene Zagreb, evo o čemu je riječ

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Buru u javnosti izazvala je smjena vrha Zagrebačkog holdinga, Nikole Vukovića i Ante Samodola. To su ljudi koje je gradonačelnik Tomislav Tomašević sam postavio na njihove pozicije.

Iz Grada ne objašnjavaju takav iznenadni odlazak, ali Večernji doznaje kako će Vuković ovaj tjedan govoriti o pozadini svega. Navodno će govoriti o sukobu s Nadzornim odborom tvrtke, točnije s Ratkom Bajakićem, članom savjeta Možemo! te predsjednicom tog tijela Suzanom Brenko.

Vuković i Samodol se s njima navodno nisu slagali. Moglo bi se tu govoriti i o potencijalnom sukobu interesa jer, prema podacima sa Zagrebačke burze, član Nadzornog odbora Holdinga Bajakić ima 0,48 posto obveznica tvrtke Lanište, koja, pak, upravo s Holdingom ima ugovor o zakupu i održavanju Arene do 2035. godine, vrijedan oko 60 milijuna kuna godišnje, piše Večernji.

“Kadroviranje je bio jedan od problema, odnosno nova uprava željela je ljude koji poznaju sustav, a nisu kompromitirani radom s bivšim gradonačelnikom, dok se druga strana zalagala više za svoj kadar, odnosno za ljude koji bi više odgovarali sadašnjem gradonačelniku”, kažu neslužbeno iz Holdinga.

‘Kompleksan sustav’

Nemir na relaciji uprava – Nadzorni odbor spominju i privatizaciju za koju se, navodno, zalaže Bajakić. On bi, kako kažu, dijelove Holdinga koji bilježe stalne gubitke i nisu ključni za funkcioniranje, prodao te dionice izlistao na Zagrebačkoj burzi, što se Vukoviću i Samodolu nije činilo kao najbolje rješenje.

Djelomično je ove navode potvrdio i sam Tomašević rekavši da su Vuković i Samodol smijenjeni jer njih trojica nisu imala istu viziju oko koncepcije upravljanja Zagrebačkim holdingom.

“Holding je kompleksan sustav, a to ljudima koji su naknadno stigli u upravu kao da i nije posve jasno. Najbolje se to vidjelo na sastanku uprave sa sindikatima, kad su se članovi predstavljali, a sindikalisti im direktno rekli da im ideje neće baš najbolje zaživjeti jer ovo nije privatna firma, na sto nivoa donose se sve odluke”, kažu izvori iz Holdinga.

No, izvori iz Holdinga kažu kako ni Vuković i Samodol nisu toliko “zlatni”.

“Bez ikakvih izvještaja, bez konzultacija, ne samo s Nadzornim odborom već i s tri nova člana uprave na koje su gledali kao drugotne”, objašnjavaju neslužbeno iz Holdinga.


Komentari