Već ionako napućene škole, u ovoj će situaciji dobiti još 1900 đaka zbog oštećenja u potresu!

Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Oko 7.30 ujutro će se okupiti ispred škole, a zatim će, razred po razred, početi ulaziti u zgradu – zasebno, s deset minuta razmaka, koristeći različite ulaze. Potom će učenici nižih razreda smjesta odlaziti u svoje učionice, dok će oni stariji dobiti po dvije maske i s njima na licu otići će na nastavu, piše Večernji. Umjesto 45, školski će sat trajati pet minuta kraće, a sve kako bi se nakon nastave stigla dezinficirati cijela zgrada za nove učenike koji dolaze u popodnevnu smjenu.

Za Večernji je ravnatelj Davor Krnjeta rekao da će tako izgledati prvi školski dan u Osnovnoj školi Jordanovac, a da je njegov zadatak, kao i voditelja svih ostalih zagrebačkih škola, pobrinuti se da se svi pridržavaju ovih rigoroznih mjera kako se zbog epidemije koronavirusa učenici ni na koji način ne bi međusobno mješali i slučajno zarazili.

Ova škola, kao i još 20 njih u metropoli, povrh toga moraju se boriti i s još jednom glavoboljom. Naime, ovu školsku godinu im “u goste” dolazi tri do čak petnaest razreda iz Osnovnih škola Bukovac, Miroslava Krleže, Petra Zrinkskog i Vugrovec-Kašina čije su zgrade teško stradale u potresu te Osnovne škole Ksandor Šaver Gjalski čiji je objekt odnedavno u rekokstrukciji.

Već ionako napučene škole, sad će biti “bogatije” za sveukupno više od 1900 đaka u svih osam razreda što je puno učenika, i posao njihovog “smještaja” u nove školske klupe nije bio jednostavan.

“Mogu reći da smo to riješili bez problema. I to tako da učenici jedne škole na nastavu idu ujutro, a druge poslijepodne, a idući tjedan će se zamijeniti. Neće uopće biti gužve i sve je spremno za njihov dolazak u ponedjeljak”, rekao je ravnatelj OŠ Jordanovac, koji prima deset nižih razreda iz Bukovca. Na jednak su se način snašli i u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića, koji će ove godine dobiti tri prva, jedan drugi i dva šesta razreda iz OŠ Ivana Merza. Prvi i drugi razredi imaju osim nastave i produženi boravak, pa je i to trebalo organizirati.

“U našem slučaju na sreću to nije bilo problematično jer su naše skupine homogene, što znači da jedan razred čini jednu grupu. Djeca će jednostavno ostati u istoj učionici dok roditelji ne dođu po njih”, objasnila je ravnateljica Melita Haluga. Organizacija produženog boravka kojeg koristi oko 14.500 djece složena je, i to pogotovo za skupine koje čine djeca pomiješana iz različitih razreda, a kako će se provoditi, objasnili su u Gradskom uredu za obrazovanje. S ovom su godinom povećali broj skupina za 23 pa će ih sad biti 645 a nije isključeno da će se taj broj povećati kako bi se izbjegao kontakt djece iz različitih razreda, a provest će se i druge mjere.

“U školama u kojima nema potrebnih prostornih kapaciteta za ustroj novih skupina produženog boravka, učenici će biti smješteni u veće prostorije(sportske i kino dvorane i sl.) kako bi se spriječio njihov fizički kontakt za što je Grad Zagreb zatražio i dobio pisanu suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja”, rekao je pročelnik Ureda Ivica Lovrić.

Potrebno je još čistačica kako bi se čistile, uređivale i prije svega – sterizirale.

U zagrebačkim školama trenutno ih manjka, a Grad se nada da će nove okolnosti biti motivacija resornom ministarstvu da odobri zapošljavanje novih djelatnika.

“Prema dostupnim podacima, u školama Grada Zagreba nedostaje 260 djelatnika pomoćnog i tehničkog osoblja te očekujemo da će novo vodstvo ministarstva ubrzo izdati spomenute suglasnosti”, kažu u Gradskom uredu za obrazovanje.


Komentari