Već četiri puta prijavili poznati restoran: ‘Nekog mora pokupiti auto da se nešto poduzme?’

hr.wikipedia.org / ilustracija

Javila nam se čitateljica koja već nekoliko godina muku muči ‘bezobrazlukom vlasnika i osoblja’ poznatog zagrebačkog restorana.

Prometna kultura u Zagrebu mnogima nije jača strana, i među biciklistima i među vozačima ima onih koji bezobrazno ugrožavaju tuđe i svoje živote svakog dana. Neoprezna vožnja i kršenje propisa gotovo se svakodnevno događa od strane i jednih i drugih, a kada oni koji propise poštuju, nešto pokušaju poduzeti, ignorira ih se.

Jadna takva biciklistica, koja riskira život na zelenom valu jer joj se blokira biciklistička staza, javila se i nama, te nam je poslala prijave koje je poslala nadležima, a odnose se na restoram Mašklin i Lata.

Prenosimo njezin tekst u cijelosti:

“Kao biciklist kojem je danas onemogućeno kretanje i slijedom toga ugrožena i sigurnost u prometu, prijavljujem taksi vozilo Peugeot 307, koje je od cca 19:54 bilo parkirano na biciklističkoj traci na zelenom valu, točnije ispred restorana Mašklin i Lata u ulici Andrije Hebranga 11 u Zagrebu.

Ističem da se radi o već četvrtoj prijavi na istoj lokaciji unutar dvije godine, a na temelju dosadašnjeg iskustva mogu samo pretpostaviti kako ‘nadležni’ nemaju volje riješiti problem koji se doslovno svodi na to da restoran koristi javnu površinu za svoje privatne potrebe bez imalo pardona ili obzira prema biciklistima kao sudionicima prometa čiju sigurnost time izravno ugrožava.

Uz fotografije današnjeg vozila, kao dokaz gore navedenog prilažem dosadašnje prijave.

Zanimljiva je pritom prva iz ožujka 2015. godine u kojoj se potrudilo naći čovjeka koji je prekršio zakon parkirajući vozilo na biciklističkoj traci – upozorilo ga se usmeno i na tome je stalo.

Policija mi je istovremeno jasno odgovorila da ‘člankom 82. citiranog Zakona, na biciklističkoj stazi zabranjeno je i zaustavljanje i parkiranje,’ dodajući i ‘za što je zapriječena naplata novčane kazne u iznosu od 300 kn’ no sama to nije i provela u ovom konkretnom slučaju za što su i sami naveli ‘Unatoč navedenom, vozači koji se nalaze u nepropisno zaustavljenom vozilu, u praksi se ne sankcioniraju‘.

Na moje pitanje koji je razlog nesankcioniranja (pogotovo u slučajevima kada već potrudi naći počinitelja, isti prizna i onda odluči da je posao gotov(?!), a zaboravi na implementaciju Zakona) nažalost nisam primila željeni odgovor, odnosno razjašnjenje tog misterija. Bit će da je logika odgovora bila preteška.

Zanimljvo je da sam gotovo prilikom svake prijave na kraju upućena da se sama javim u Heinzelovu 98 kao svjedok (jer valjda imam viška vremena provoditi pravdu kad to policija neće), makar u startu poslah fotografije koje su vjerniji dokaz prekršaja zakona nego što bilo koji moji usmeni iskaz to ikada može biti. Prometne kamete na tom potezu da ne spominjem… njih se sjetilo jedino prometno redarstvo u svom jedinom odgovoru. No, osim provizornog zaključka kako se navodno novčane kazne izriču, nisam primila odgovore na moje konkretne slučajeve prijava. Jesu li riješeni, mogu samo nagađati.

Ovakvim ignoriranjem stalnog kršenja zakona svi nadležni neizravno isti odobravaju te daju za pravo vlasnicima restorana da biciklističku traku korsite za svoje privatne potrebe (jer sankcija za to očito nema). Mene samo zanima – dokad će tome biti tako? Mora li neki biciklist stradati zaobilazeći parkirano vozilo pa da netko konačno opomene vlasnike restorana ili ni to neće biti dovoljno?!

Bezobrazluk osoblja restorana ide toliko daleko da su u prosincu 2016. godine ponosno stali pred parkirano vozilo da ih fotografiram zajedno, dok me osoba za koju vjerujem da je moguće i vlasnik restorana, vrijeđala nazivajući “zločestom” ili pak glumeći da je on tu neka žrtva jer mu se brani parkiranje na biciklističkoj traci (komotno pritom tovareći auto robom iz restorana).

U prijavi koju šaljem danas počinitelj je pak bio taksist koji je na moje upozorenje da krši zakon tvrdio da to nije istina. Ili je lagao (također komotno koristeći javnu površinu dok je osoblje restorana tovarilo plate u taksi) ili uopće ne poznaje zakon.

Potonja opcija posebno zabrinjava jer se radi o taksistu koji bi trebao imati više znanja i odgovornosti od prosječnog vozača. Ako dotični doista ne poznaje prometna pravila (i/ili ih ignorira kada mu se na to jasno ukaže), onda se opravdano pitam koje još sve prometne propise krši dok svakodnevno vozi gradom?!

Taksisti bi trebali imati prometnu kulturu, a dotični nema ni osnovne kulture ponašanja jer me nakon par minuta počeo i otvoreno psovati (‘jebi se’ i slično). Ja sam mu u startu otvoreno rekla da mu slijedi prijava ako se ne makne i na tome stojim.

Čekajući da se makne, s desne strane ga je zabišlo nekoliko biciklista, ulazeći pritom u traku za aute i riskirajući da ih netko pritom ‘pokupi’. Jedan ili dva su se prebacila na prolaz za pješake, no i to je dotični taksist djelomično blokirao držeći otvorena vrata i s lijeve strane vozila.

Zaključno, budući da se radi o problemu koji se na istoj lokaciji ponavlja već par godina, bit ću slobodna poslati informaciju o ovom slučaju medijima. Šaljem ju i tvrtki Radio taksi jer su u konačnici i oni odgovorni za zapošljavanje i ponašanje svojih taksista. Ako istog ne educiraju i sankcioniraju, onda govorimo o odgovornosti tvrtke.

U Zagrebu nažalost ovo nije jedini slučaj da se javne površine koriste u privatnu korist, no kao sudionik u prometu odbijam se praviti slijepa.

Vjerujem da će nadležne institucije kad tad konačno odreagirati. Radi Vas svih kojima se ovim putem obraćam, nadam se da će to biti prije nego netko strada u prometu na toj lokaciji”.

Redakciji su poznate registracijske oznake službenog automobila dotičnog restorana, kao i ime vlasnika. Zagreb info poslao je upit o ovom slučaju nadležnim, Radio taxiju, te restoranu.


Komentari