VEĆ 90 GODINA TU ZA VAS: Jedna od najdugovječnijih udruga pomaže obiteljima u najtežim trenucima

Foto: PR

Organizacija sprovoda složen je posao, a osobito je zahtjevna ožalošćenima koji su upravo izgubili svoje najmilije. Kako bi obiteljima olakšali to teško vrijeme, Udruga Posmrtna pripomoć na sebe preuzima sav proces organizacije sprovoda.

Udruga je osnovana 1931. godine, kada je skupina entuzijasta iz Zagreba odlučila osnovati udrugu koja bi pomagala svojim članovima u najtežim trenucima prilikom organizacije sprovoda. S podrškom Caritasa i Nadbiskupskog duhovnog stola osnovali su Udrugu na Kaptolu 3.

Osnovani su pod nazivom “Posmrtna zadruga sv. Josipa”, a 1935. mijenjaju naziv i postaju samo “Posmrtna zadruga”, ističući svoju otvorenost prema svim građanima Zagreba.

Na početku je Udruga brojala skromnih 136 članova, ali s godinama je povjerenje raslo zajedno s brojem članova. Danas Udruga broji više od 242 tisuće članova, a više nije ograničena samo na Zagreb. Otvorene su podružnice u Osijeku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Varaždinu i Kotoribi. S obzirom na broj članova, danas se Posmrtna pripomoć ubraja u najveće udruge u Europi.

Za organizaciju sprovoda svih koji nisu članovi Udruge brine se Gaj grupa, koja je također dio Udruge Posmrtna pripomoć. Osnovana je kako bi se svim članovima Udruge mogle ponuditi sve izvanstandardne robe i usluge na jednom mjestu, kako bi se olakšala organizacija pogreba, a nalazi se u centru Zagreba, na adresi Ljudevita Gaja 29.

Društvo ima dva izložbena salona s bogatom ponudom i širokim asortimanom pogrebne opreme i usluga na jednom mjestu gdje naručitelji pogreba mogu vidjeti izabranu opremu, za razliku od prodaje putem kataloga. Posebno ističemo našu izložbenu ponudu lijesova, urni i cvjetnih proizvoda.

Jedna od glavnih preporuka za organizaciju pogreba putem Gaj grupe je profesionalnost i iskustvo njihovih djelatnika koji se bave organizacijom pogreba. Gaj grupa godišnje organizira oko 500 pogreba.

Iako je Udruga promijenila naziv davne 1936. godine, nisu zaboravili na svoj osnutak pod okriljem poznatog sveca. Povodom blagdana sv. Josipa, 19. ožujka, izdat će se njihova specijalna serija poštaniskih markica u 100 tisuća primjeraka.

Foto: PR

Sveti Josip je, prema Bibliji, bio Marijin zaručnik i Isusov hranitelj. Odlukom Hrvatskog sabora iz 1687. godine, proglašen je zaštitnikom hrvatskog naroda. Papinskom odlukom »Quemadmodum Deus« Pia IX. 8. prosinca 1870. proglašen je zaštitnikom sveopće Katoličke Crkve. Sv. Josip je i zaštitnik Drugog vatikanskog sabora, a od 2013. i Vatikana. Svetkovina sv. Josipa slavi se 19. ožujka, a 1. svibnja je spomendan sv. Josipa radnika.


Komentari