Već 25 godina Matka pomaže učenicima da zavole matematiku

FOTO: Press

Na zagrebačkom Prirodoslovno matematičkom fakultetu obilježeno je velikih 25 godina časopisa za djecu Matka i predstavljena je knjiga „Čudesni svijet Matke“ autora prof. Petra Mladinića i ilustratora Ninoslava Kunca.

„Danas mnogi ističu važnost STEM područja, a mi ga i živimo“, obratio se na početku svečanog događaja prof. dr. sc. Hrvoje Kraljević, predsjednik Hrvatskog matematičkog društva (HMD) koje od već 25 godina izdaje časopis Matka za mlade matematičare. Časopis izlazi od 1992. godine u početnoj nakladi od 10.000 primjeraka, a uz financiranje glavni izazov je bila uzrast čitatelja. Naime, pitanje je bilo kako dugoročno osigurati sadržaj i zadatke koji će biti adekvatni i zanimljivi osnovnoškolcima u Hrvatskoj i dijaspori.

Značajnu ulogu u postavljanju časopisa na noge te u prenošenju ljubavi prema matematici kao misiji čitavog projekta odigrao je prvi glavni urednik prof. dr. sc. Boris Pavković. Sadašnja glavna urednica Matke je prof. Renata Svedrec koja je ponosno navela fascinantne podatke o broju objavljenih materijala u 25 godina izlaženja i 100 brojeva Matke. Riječ je o preko 900 članaka iz povijesti matematike i o primjeni matematike u svakodnevnim situacijama i u drugim znanostima.

Napisano je i stotinjak priloga o primjeni računala, a neizostavan dio Matke su mozgalice, origami, šah, matematičke križaljke te tisuće zadataka s domaćih i stranih natjecanja, kao i tisuće zadataka za pripremu za natjecanja.

Zabavna matematika u stripu

Čitateljima Matke u kreativnoj primjeni matematičkih znanja pomažu i zadaci u stripu koji su postali podlogom za knjigu “Čudesni svijet Matke – zbirka matematičkih zagonetki za velike i male” autora prof. Petra Mladinića i ilustratora Ninoslava Kunca. Knjiga je osmišljena kao zgode i mozgalice skupine učenika, a čitav tekst je, u obliku razgovora, rađen tako da čitatelja vodi od jednoga problema do sljedećeg. ​

„Moje dugogodišnje iskustvo u radu s djecom na ovakav način je više nego pozitivno. Zahtjevne zadatke postavljene uz pomoć stripa, na zanimljiv i djeci blizak način, učenici rješavaju s mnogo više entuzijazma. Uvijek sam vjerovao da matematika može biti svakome zanimljiva ako se objasni na jednostavan način i poveže sa svakodnevnim okruženjem. Za mene, ova je knjiga realizacija ideje da je matematika za sve i da je svuda oko nas,“ kazao je prof. Petar Mladinić prilikom predstavljanja knjige „Čudesni svijet Matke“.

Zamisli prof. Petra Mladinića, jednog od utemeljitelja časopisa Matka i dugogodišnjeg nastavnika i ravnatelja zagrebačke V. Gimnazije, oslikao je i oživio poznati ilustrator dječjih knjiga i časopisa Ninoslav Kunc. 51 zagonetka i mozgalica u stripu približit će djeci i mladima zahtjevne jednadžbe, postotke, geometriju, grafove i druge matematičke izazove na inovativan i zabavan način. Od lakših do zahtjevnijih zadataka čitatelji knjige „Čudesni svijet Matke“ dobit će uvid u bogatstvo i raznolikost matematike. Zadaci u knjizi namijenjeni su djeci od deset do sedamnaest godina, ali mogu biti izazovni i mlađoj i starijoj publici.

Popularizacija matematike

Svrha knjige „Čudesni svijet Matke“ i časopisa Matka te ukupnog djelovanja HMD-a je popularizacija matematike. Prof. Tanja Soucie iz Nastavne sekcije HMD-a navela je inicijative kojima HMD potiče ljubav prema matematici: natjecanja, izložbe, stručne metodičke večeri i Večeri matematike na kojima se okupi gotovo 100.000 sudionika. Cilj tih aktivnosti, kao i Matkine biblioteke je popularizacija i približavanje matematike djeci i mladima.

Komentari